Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 25-04-2001

Politiebericht Utrecht: regionaal, 09.55 uur
Politie controleert streng op MKZ-regels

UTRECHT Nieuwe regels met betrekking tot de mond- en klauwzeer hebben de provincie Utrecht opgedeeld in tweeën. Voor het gebied ten oosten van de A27 geldt een exportverbod voor vee, vlees, melk en melkproducten en huiden. Ten westen van de A27 geldt het exportverbod niet.

De Politie Regio Utrecht zet, alleen voor het toezicht op en rond de A27, zon twintig mensen in om naleving van de regels 24 uur per dag, zeven dagen in de week te controleren. Voor de controles wordt gebruikgemaakt van personeel uit ondersteunende diensten om de basispolitiezorg (wijkpolitie en noodhulp) zo min mogelijk te verstoren.

Naast toezicht op de A27 levert het Utrechtse politiekorps menskracht voor controle in het Toezichtsgebied Kootwijkerbroek en is er in de rest van de regio aandacht voor naleving van de regels. Op het regionaal bureau Milieuzaken (RBMZ) in Maarssen is al enkele weken een speciaal MKZ-team (zes personen) van de Politie Regio Utrecht actief.

Congres relationeel geweld

UTRECHT De Politie Regio Utrecht houdt de komende drie dagen een congres over relationeel geweld, in het bijzonder de aanpak van de daders. Er zijn sprekers uit verschillende Europese landen. Deze sprekers vertegenwoordigen politie en hulpverleningsorganisaties. Het betreft een kennis- en informatie-uitwisseling met betrekking tot de aanpak van relationeel geweld.

Het congres is ontstaan na een congres dat twee jaar geleden door de Raad van Europa is georganiseerd. In Europa draaien verschillende projecten op het gebied van geweld in de relatie-sfeer.

Op 17 april werd in Utrecht het protocol Een veilig huis ondertekend. De Politie Regio Utrecht, het openbaar ministerie, de reclassering en de forensische polikliniek De Waag zijn als samenwerkingspartners door ondertekening van dit protocol de verplichting aangegaan samen te werken met als doel te komen tot een effectieve aanpak van relationeel geweld. Uitgangspunt wordt integratie van daderhulpverlening in de strafrechtelijke aanpak.

Voor de Utrechtse aanpak bestaat in het buitenland grote belangstelling en deze aanpak komt de komende dagen dan ook ruimschoots aan de orde.