Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 25-04-2001

Politiebericht Utrecht: district Heuvelrug, 10.15 uur
Chinezen in vrachtwagen aangetroffen

AMERONGEN Gisterochtend ontving de politie de melding dat een vrachtwagenchauffeur in zijn vrachtwagen een onbekend persoon had gezien. De chauffeur gaf aan dat hij op weg naar Engeland nog een lading in Amerongen op de Bertus Leendersweg op moest halen. Hier aangekomen opende hij de achterzijde van de vrachtwagen en zag een persoon achter de lading wegduiken. De chauffeur deed of hij niets had gezien, sloot de wagen en belde onmiddellijk de politie. Na onderzoek troffen de agenten vijf personen -vier mannen en een vrouw- aan van Chinese afkomst.

Het vijftal verklaarde door een onbekend persoon op een parkeerplaats aan de A-12 in de vrachtwagen te zijn geholpen. Zij gaven aan in de veronderstelling te zijn dat ze op weg waren naar Engeland. De chauffeur gaf aan op maandagavond rond zeven uur inderdaad bij een parkeerplaats de vrachtwagen voor een kwartiertje te hebben verlaten en de volgende ochtend vroeg weer is gaan rijden. Op zijn vrachtwagen stond onder andere de plaatsnaam Londen vermeld.

De vreemdelingendienst van de politie zal de zaak nader onderzoeken. De vijf Chinezen zijn overgebracht naar een Aanmeld Centrum, omdat zij aangaven asiel aan te willen vragen in Nederland.

Snelheidscontroles

LEERSUM/RHENEN/AMERONGEN/DOORN De politie van district Heuvelrug heeft woensdag 23 april op diverse locaties snelheidscontroles gehouden.

Op de Rijksstraatweg in Leersum controleerde politieagenten van half elf tot twaalf uur in de ochtend op snelheid. Van de 150 passanten reden er zes bestuurders sneller dan is toegestaan. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 116 km per uur.

De politie controleerde van half acht in de ochtend tot half een in de middag op de Grebbeweg in Rhenen de snelheid van 3405 passanten. 425 Bestuurders reden sneller dan de maximaal toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km per uur.

In Amerongen hield de politie van half tien s morgens tot kwart over twaalf in de middag op de Koningin Wilhelminaweg een snelheidscontrole. Van de 922 bestuurders reden er 90 bestuurders sneller dan is toegestaan. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 77 km per uur, terwijl maximaal 50 km per uur is toegestaan.

Op de Dorpsstraat in Doorn controleerden politieagenten van half tien tot twaalf uur in de ochtend 1207 voertuigen op snelheid. De politie constateerde dat 24 bestuurders sneller reden dan de maximaal toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 68 km per uur.

Bromfietser over de kop

ACHTERBERG Op dinsdagochtend omstreeks kwart over zeven vond er op de kruising van de Cuneraweg en Zuidelijke Meentsteeg een aanrijding plaats tussen een bromfiets en een personenwagen.

Een 56-jarige man uit Rhenen reed op de Cuneraweg in de richting van Veenendaal. Ter hoogte van de Zuidelijke Meentsteeg sloeg de man rechtsaf. Hierbij verleende hij voorrang aan een bromfietser die wilde oversteken. Hij stond echter met de voorzijde van de auto iets over het fietspad. De bromfietser, een 42-jarige inwoner van Kesteren, raakte de rechter voorzijde van de personenwagen en sloeg daardoor vermoedelijk over de kop.

Toen de ambulance gearriveerd was, liet zij de brandweer komen om een wervelplank te brengen. De bromfietser is vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis en heeft vermoedelijk een gebroken rugwervel opgelopen.