College voor zorgverzekeringen

CVZ adviseert tariefstructuur doventolken aan te passen

24 april 2001
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is van mening dat het tariefsysteem voor doventolken moet worden aangepast. Het stelt voor om binnen één gedifferentieerde tariefstructuur voor de tolken de feitelijke uren voor de reis- en wachttijden declarabel te maken. Met deze aanpassing sluit het tariefsysteem beter aan bij de reëel gemaakte kosten. Het College zal hierover op 26 april a.s. een advies uitbrengen aan de staatssecretaris van VWS, die het CVZ hierom had verzocht.

Aanleiding voor het uitbrengen van het advies is het feit dat er binnen het hudige tariefsysteem onvoldoende vergoeding is voor de reis- en wachttijden en de reiskosten. Het CVZ stelt daarom voor de vergoeding in overeenstemming te brengen met de werkelijke kosten, waarbij de tarieven zijn opgebouwd uit de volgende componenten: a. werkelijk getolkte tijd, gedifferentieerd naar specialisatie (gebarentaal, schrijftolk);
b. kosten in verband met reizen, afhankelijk van het aantal kilometers;
c. startvergoeding indien de reistijd minder is dan 15 minuten; d. vergoeding voor bemiddeling per opdracht.

De concrete invulling van de tarieven zal binnenkort plaatsvinden. Het is de bedoeling om vanaf 1 juli a.s. met de nieuwe tarievensystematiek te gaan werken.

Naast de voorstellen voor een andere tariefopbouw staan er in het rapport enkele aanbevelingen die op langere termijn om een aanpassing vragen, zoals de aandacht voor de ontwikkeling en vergoeding voor nieuwe communicatiemiddelen en een landelijke registratie van alle doventolken. In zo'n registratiesysteem kan zowel het niveau van de tolk (gebarentaal, communicatieassistent etc.) worden vastgelegd, als ook de aard van de deskundigheid (schrijftolk, doofblindentolk, speciale expertise als rechtbanktolk). Dit maakt niet alleen een betere afstemming mogelijk tussen vraag en aanbod, maar biedt ook houvast bij de tarieftoekenning.

Als de tariefwijziging definitief is, zal het CVZ, in overleg met het Dovenschap, een informatiefolder uitbrengen voor de doelgroep. Deze informatie zal ook via internet worden aangeboden.
Auteur: René Schipaanboord, telefoon 020 - 3475867
Mutatiedatum 01/04/25 10:33:40