Vlaamse Volksunie

Inburgering is absolute voorwaarde voor stemrecht én voor naturalisatie. VU bereid om (alternatieve) meerderheid te leveren. (25/04/01)

In reactie op de uitlatingen van SP-voorzitter Janssens en de ontboezemingen van VLD-voorzitter De Gucht, herhaalt de VU haar bereidheid tot medewerking aan de benodigde parlementaire meerderheid voor de invoering van het gemeentelijk migrantenstemrecht. De VU geeft daarenboven invulling aan de vraag naar een verstrenging van de nationaliteitswetgeving door de koppeling van zowel het migrantenstemrecht, als de snel-Belg-wet aan het inburgeringstraject.

De VU heeft steeds gepleit voor een coherente, omvattende aanpak van de problematiek rond integratie, gemeentelijk stemrecht en naturalisatie. Voor de Vlaams-nationale partij is de opbouw van de gemeenschap even belangrijk als het bekomen van individuele rechten. Het is net het verbreken van dat evenwicht dat aan de grondslag ligt van het huidig partijpolitiek gekrakeel rond de snel-Belg-wet. Volgens de VU bestaat er nochtans een maatschappelijke consensus: stemrecht en naturalisatie kunnen enkel verleend worden op basis van integratie. De partij wenst hieraan dan ook een wettelijke en logische invulling te geven.

Integratie vereist enerzijds een bereidwilligheid bij de nieuwkomer en anderzijds een integratieaanbod vanwege de gemeenschap. Vervolgens stelt zich de vraag hoe men de integratiewil objectief kan vaststellen. Daarom bepleit de VU het doorlopen van een inburgeringstraject als voorwaarde tot het verlenen van gemeentelijk stemrecht. De VU vindt het volstrekt zinloos en zelfs contraproductief om stemrecht toe te kennen wanneer de betrokkene niet vertrouwd is met de cultuur van onze gemeenschap of zelfs onze taal niet machtig is.

Het doorlopen van het inburgeringstraject vormt een duidelijke, objectieve uiting van de wil tot integratie. Het verlenen van gemeentelijk stemrecht vormt hierop een gepast antwoord én een middel tot verdere integratie. Daarnaast koppelt de VU nog enkele bijkomende voorwaarden aan het verlenen van gemeentelijk stemrecht:
* verblijfsduur van minimum vijf jaar

* onderworpen zijn aan de gemeentelijke belastingwetten
* zich persoonlijk laten registreren als kiezer
Voormelde argumentatie komt tegemoet aan de vraag naar een verstrenging van de snel-Belg-wet in ruil voor het gemeentelijk migrantenstemrecht.
Uiteindelijk kunnen betrokkenen eventueel opteren voor de nationaliteitsverwerving via de naturalisatieprocedure. De VU koppelt gemeentelijk stemrecht en naturalisatie uitdrukkelijk los van elkaar. Immers, als Vlaams-radicale partij loopt de VU niet hoog op met de Belgische nationaliteit, maar des te meer met de integratie van ook welstellende - migranten in onze Vlaamse gemeenschap. In tegenstelling tot integratie, biedt nationaliteitsverwerving geen meerwaarde aan de gemeenschapsopbouw. Een Belgische identiteitskaart is geenszins een garantie, noch een stimulans voor integratie.

Inburgering behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de gemeenschappen. Op uitdrukkelijke eis van de VU werd het inburgeringscontract reeds ingeschreven in het Vlaams regeerakkoord. De VU blijft binnen de Vlaamse regering aandringen op een gevoelige verhoging van het budget terzake.

De VU toont zich bereid om een, desnoods alternatieve, meerderheid te verlenen om voormelde doelstellingen wettelijk te realiseren. De VU doet dan ook een oproep aan alle democratische partijen om hierover in het parlement het debat te voeren op basis van concrete wetsvoorstellen.

Auteur:
Volksunie
Fons Borginon, algemeen voorzitter a.i.

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@volksunie.be
Url: www.volksunie.be