Gemeente Breda

25-04-2001

Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs treedt af
De leden van de Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs nemen met onmiddellijke ingang ontslag. Directe aanleiding hiervoor is de forse overschrijding van het verbouwingsbudget voor de Montessorischool. De Bestuurscommissie ziet in de huidige situatie geen mogelijkheden meer om de verbouwing van de Montessorischool tot een goed einde te brengen.

De bestuurscommissie is verantwoordelijk voor de negen openbare basisscholen in Breda. De afgelopen jaren heeft de bestuurscommissie een zwaar traject gelopen met onder meer de renovatie en uitbreiding van de Montessorischool. In februari werd bekend dat het verbouwingsbudget met 2,5 miljoen werd overschreden. Nader onderzoek heeft aangetoond dat de bouw circa 4 miljoen gulden meer zal vergen dan het oorspronkelijk toegekende budget. Volgende week zal het college nadere mededelingen doen over de aard van de overschrijding en dekking van het tekort.

Vooruitlopend hierop heeft het college de architect inmiddels aansprakelijk gesteld voor die situaties waarin hij buiten zijn bevoegdheden is getreden dan wel op laakbare wijze heeft gehandeld.

Door het ontslag van de bestuurscommissie vallen de bevoegdheden en verantwoordelijkheden terug aan het college. Om zo snel mogelijk te voorzien in de leemte die ontstaat door het vertrek van de leden van de bestuurscommissie is vandaag een interimbestuur in het leven geroepen.
Het interimbestuur bestaat achtereenvolgens uit de volgende vier personen: mevrouw J. Tousain-van Beek, voorzitter (directeur Middelen, dienst Cultuur), de heer L. Plasmans (directeur Middelen, dienst SAW), de heer P. van der Schaaf (hoofd Projecten, dienst SAW), de heer P. van Riel (senior beleidsmedewerker, dienst Stadsbeheer)

Dit bestuur krijgt drie taken. Allereerst zijn dat alle reguliere taken van de bestuurscommissie. Hun tweede taak is de afronding van de verbouwing van de Montessorischool en het goed laten verlopen van de verbouwing van de Klokkebei. Tot slot krijgt het interimbestuur tot taak de mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een geprofessionaliseerde bestuurscommissie en tot aanscherpen van de richtlijnen in de verordening.

Breda, 24 april 2001