Milieudefensie

Persbericht

Rapport Milieudefensie over praktijk oliepalmbedrijf Nederlandse banken betrokken bij vernietiging tropisch regenwoud Indonesië

Amsterdam, 25 april 2001 --- De ING Groep, ABN Amro en Rabobank financieren oliepalmplantagebedrijven in Indonesië die zich schuldig maken aan de vernietiging van tropisch regenwoud. Dit blijkt uit een onderzoek dat Milieudefensie heeft laten uitvoeren naar oliepalmplantagebedrijf PT Matrasawit. Een groot deel van het regenwoud in en rond het concessiegebied van PT Matrasawit is illegaal gekapt en PT Matrasawit is veroordeeld voor het illegaal platbranden van tropisch regenwoud. ING Groep, ABN Amro en Rabobank hebben in 1995 en 2000 voor vele tientallen miljoenen guldens aan leningen verstrekt aan PT Smart. PT Matrasawit is een 100% dochter van PT Smart. De banken maken de laatste tijd goede sier met 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'.

De afgelopen jaren is Indonesië regelmatig in het nieuws geweest vanwege grootschalige bosbranden. Vaak vinden die plaats met het oog op de aanleg van oliepalmplantages. Om grond vrij te maken steken bedrijven de bossen bij voorkeur in brand. Dit heeft ook grote gevolgen voor de lokale bevolking. Die zijn afhankelijk van deze bossen voor medicijnen, vruchten en bosbouw. Daarnaast vormen bodemerosie en lozingen van giftig afval een zware belasting voor het milieu. Nederlandse banken, waaronder Rabobank, ABN-Amro, ING en Fortis, financieren in Indonesië de aanleg van oliepalmplantages.

In augustus 2000 heeft Milieudefensie de banken een brief gestuurd met voorwaarden voor investeringen in oliepalmplantagebedrijven. Die voorwaarden zijn: - geen houtkap - geen bossen verbranden - handelen binnen de wettelijke voorschriften - de rechten en wensen van de lokale bevolking respecteren

Behalve dat PT Matrasawit zich schuldig maakt aan illegale houtkap en bosverbranding, blijkt ook dat het bedrijf met werkzaamheden is begonnen zonder de vereiste vergunningen. De inheemse bevolking is tegen de aanwezigheid van PT Matrasawit.

Deels erkennen de banken dat er in het verleden problemen zijn geweest en onderschrijven ze dat milieurichtlijnen nodig zijn voor investeringen in de palmoliesector. Een aantal banken ontkent echter dat ze ook nu nog investeren in bedrijven die betrokken zijn bij houtkap, bosbranden of sociale conflicten. Dit rapport bewijst het tegendeel.