Gemeente Emmen



Persbericht: Samen zorgen in en om scholen, 23 april 2001

Startconferentie 25 april 2001
Project 'Samen zorgen in en om scholen'

Op woensdag 25 april aanstaande vindt de startconferentie plaats van het Project 'Samen zorgen in en om scholen in Emmerhout'. De conferentie wordt gehouden in wijkcentrum 'Bintholt' in Emmerhout en begint om 13.15 uur. Na de inwerkfase, die is begonnen op 1 januari 2001, start het project nu officieel. Wethouder Eerenstein van de gemeente Emmen en gedeputeerde Brink van de provincie Drenthe zullen op een ludieke wijze hun waardering voor het project uiten.

Het project 'Samen zorgen in en om de scholen in Emmerhout' is een samenwerking tussen onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen in Emmerhout. Deze samenwerking is tot stand gekomen omdat peuterleidsters en leerkrachten in toenemende mate geconfronteerd worden met problemen in de gezinssituaties van leerlingen. Dit werkt door in het gedrag van kinderen en in hun schoolprestaties. Steeds vaker zijn leerkrachten en peuterleidsters bezig om opvoedkundige ondersteuning te bieden. Dit kost hen veel tijd en zijn ze niet altijd voldoende opgeleid voor een adeqate begeleiding.

Samenwerking

In dit project werken de peuterspeelzaal, de basisscholen, Stichting Thuiszorg, de GGD, Stichting Opmaat en het bureau Jeugdzorg De Toegang samen. Met deze samenwerking beogen de instanties dat eventuele problemen in een vroegtijdig stadium gesignaleerd en aangepakt kunnen worden. Hiermee hoopt men te bereiken dat het functioneren van kinderen, zowel thuis als op school zal verbeteren. Leerkrachten en peuterleidsters komen door de samenwerking meer toe aan hun eigenlijke onderwijstaken.

Zorgschil

Doordat alle instanties nauw met elkaar samenwerken ontstaat een 'zorgschil' rondom de scholen. Aan elke basisschool is een jeugdhulpverlener verbonden, die ervoor zorgt dat op een preventieve wijze problemen gesignaleerd en aangepakt worden. Op de peuterspeelzaal is een wijkverpleegkundige aanwezig. Op deze wijze wordt optimaal gewerkt aan het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen.

Het project loopt tot 2003 en kost ongeveer 225.000,- De kosten voor het project worden door de samenwerkende instanties gezamenlijk opgebracht.