Gemeente Rotterdam

Rotterdam boekt fraai resultaat over 2000

De ontwerprekening 2000 van de gemeente Rotterdam sluit met een hoog positief saldo van ruim fl. 37 miljoen. Hier bovenop komt nog een rentemeevaller van fl. 13,4 miljoen uit het groeifonds. Het College van Burgemeester en Wethouders willen deze fl. 50 miljoen bestemmen voor onder andere de volledige dekking van de door de Raad vastgestelde beleidsintensiveringen Stedelijke Visie, het op peil brengen van de algemene reserve en andere urgente knelpunten en beleidsintensiveringen.

"Er is nu een schone lei; beleidsintensiveringen uit het verleden zijn helemaal gedekt. We hebben met het degelijke financiële beleid van de afgelopen jaren een gedegen basis gelegd voor de komende raadsperiode', aldus wethouder Sandra Korthuis van Financiën

In een terugblik op 2000 zegt wethouder Korthuis: "We zijn vorig jaar voortvarend van start gegaan met de Stedelijke Visie. Wij zetten nu alles op alles om in hoog tempo aan de uitvoering van onze beleidsprioriteiten te blijven werken".

Het rekeningsaldo van fl. 37,3 miljoen is o.a. een gevolg van een fors hogere uitkering uit het Gemeentefonds en een extra afdracht van het Gemeentelijk Havenbedrijf. Daarnaast is een rentemeevaller van fl. 13,4 miljoen uit het groeifonds beschikbaar.

Voor dekking van de beleidsintensiveringen Stedelijke Visie wil het College van B&W fl. 36,3 miljoen gulden uittrekken. Daarnaast stelt het College fl. 2 miljoen beschikbaar als bijdrage in de kosten van de verbouwing van het Wereldmuseum.
Het College stelt voor fl. 4,8 miljoen aan de algemene reserve toe te voegen. Met dat bedrag plus de rente die dit jaar wordt verwacht, is het totaal van de algemene reserve fl. 65 miljoen, het door de Gemeenteraad gewenste niveau.

Voor de volgende eenmalige knelpunten is een totaal van fl. 7,6 miljoen gulden beschikbaar:
· fl. 0,5 miljoen voor Service Stad
· fl. 2,8 miljoen voor Life Science Incubator
· fl. 1,6 miljoen voor diverse onderdelen van het stedelijk welzijn · fl. 1,3 voor nieuwbouw van het Zuidpleintheater · fl. 1,4 miljoen voor dS+V projecten ten behoeve van deelgemeenten

Gemeentebelastingen
Bij het opmaken van de jaarrekening voor het concern Rotterdam maakt het College de kanttekening dat dienst Gemeentebelastingen, zoals verwacht, nog niet helemaal op orde is.
Echter, de al eerder gesignaleerde de opgaande lijn in de bedrijfsvoering van de dienst wordt doorgezet. De accountant heeft voor de jaarrekening van de belastingsdienst een 'verklaring met beperking' afgegeven. Dit betekent dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de financiële positie eind 2000 onder voorbehoud van de bevindingen over de nog resterende onzekerheden. De dienst Gemeentebelastingen treft een voorziening voor bedrijfsrisico's ter grootte van fl. 16 miljoen.

Verdere procedure
De behandeling van de jaarrekening 2000 is gepland voor de raadsvergadering van 28 juni aanstaande. Vanaf begin juni zijn de volledige rekeningboeken beschikbaar.