Productschappen Vee, Vlees en Eieren

PVV geeft bijdrage aan welzijnsmaatregelen varkens

Varkenshouders die om welzijnsredenen gebruik maken van de opkoopregeling biggen, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding voor het aan de regeling verbonden fokverbod. Het besluit daartoe, genomen tijdens een bijzondere bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees, maakte PVV-voorzitter Tazelaar gisterenavond bekend bij de opening van de IMEFA in Den Bosch.

De additionele vergoeding is bedoeld als aanvulling op de opkoopregeling voor biggen, waartoe het kabinet eind verleden week besloot. De aan die regeling verbonden voorwaarde van een fokverbod en abortusverplichting voor zeugen, brengt echter voor de meeste boeren moeilijk op te brengen financiële lasten met zich mee. Alleen in de zogenoemde beschermings- en toezichtsgebieden biedt de opkoopregeling daarvoor compensatie. Om deelname aan de regeling in het hele land werkbaar te maken, heeft het PVV-bestuur besloten tot eenzelfde compensatiemogelijkheid buiten de toezichtsgebieden.

De financiering van deze aanvullende compensatieregeling wordt geheel door het bedrijfsleven opgebracht en komt ten laste van het Diergezondheidsfonds. De aanvullende regeling zal maximaal 30 miljoen gulden bedragen.

Met deze aanvullende regeling hoopt de veehouderijsector een substantiële bijdrage te leveren aan het opheffen van de welzijnsproblemen ten gevolge van de MKZ-uitbraken.