Provincie Groningen

Groningen, 25 april 2001 Persbericht nr. 81

Provincie stelt jaarlijks f 150.000,- beschikbaar voor praktijkonderzoek land- en tuinbouw

GS hebben vandaag besloten jaarlijks een totaalbedrag van f 150.000,- beschikbaar te stellen aan een drietal instellingen voor regionaal praktijkonderzoek voor land- en tuinbouw voor een periode van drie jaren. Aan Provinciale Staten wordt voorgesteld hiermee in te stemmen. Stichting Interprovinciaal Onderzoek, Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw en Boomteeltproeftuin Noord-Nederland ontvangen dan t/m 2003 jaarlijks elk een subsidie van f 50.000,-. GS hebben op basis van een onderzoek naar huidige en gewenste situatie gekozen voor deze vorm van structurele ondersteuning. Het regionaal praktijkonderzoek vormt een belangrijke schakel binnen het agrarisch kennisnetwerk.

Achtergrond

De provincie Groningen verstrekt al jaren structurele subsidies aan het regionale praktijkonderzoek voor de akker- en tuinbouw. Vanwege grote veranderingen binnen deze sector hebben GS het jaar 2000 aangegrepen om het ondersteuningsbeleid te herzien. Als onderdeel hiervan is bestuurlijk overleg gevoerd met de agrarische sector, de onderzoeksinstelllingen en de provincies Friesland en Drenthe. Resultaat hiervan is de afspraak dat de provincie Friesland de melkveehouderij steunt en de provincies Groningen en Drenthe het plantaardig onderzoek.

Ondersteuning door de provincie Groningen

GS stellen nu aan Provinciale Staten voor de ondersteuning de komende drie jaren te richten op: Stichting Interprovinciaal Onderzoek (akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt op lichte gronden), Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt op klei) en Boomteeltproeftuin Noord-Nederland (boomteelt in Noordbroek).

Taken en activiteiten

De Proeftuin en Proefboerderijen zullen zich bezighouden met onderzoek, demonstratie en het verzamelen en verstrekken van informatie met onder andere als resultaat innovaties binnen de Groningse land- en tuinbouw. In dat verband zullen zij de volgende taken vervullen en activiteiten ontplooien:

* Wetenschappelijke kennis door middel van praktijkonderzoek toepasbaar maken voor agrarische ondernemers in de regio.
* Inspelen op vragen, problemen en/of wensen van agrarische ondernemers, industrieën en andere opdrachtgevers met een onderzoeksbehoefte.

* Communicatie met als doel implementatie van kennis gegenereerd door het praktijkonderzoek op de agrarische bedrijven in de regio.
* Schakelfunctie vervullen binnen het agrarische kennisnetwerk in de regio en met relevante instellingen en organisaties buiten de regio.

Contactpersonen
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Wim Trip, afdeling Bestuurscontacten provincie Groningen., tel.nr. 050 3164129.