Provincie Groningen

Groningen, 25 april 2001 Persbericht nr. 82

Gs verlenen subsidie voor begeleiding bij aardappelteeltkeuze

GS stellen een subsidie van f 24.900,-- beschikbaar voor een project waarbij in een drietal studiegroepen aardappeltelers begeleid worden bij het doen van de meest (optimale) rassenkeuze en vervolgens bij de teelt van de aardappelen van het gekozen ras. Het project duurt twee jaar.

De zetmeelaardappel is voor de Oost-Groningse landbouw een belangrijk gewas. Voor een optimaal teeltresultaat is het belangrijk dat het meest geschikte aardappelgewas wordt gekozen. De laatste tijd neemt het aantal factoren dat bij de rassenkezue een rol speelt sterk toe. Zo moet een teler afwegingen maken tean aanzien van milieu en economisch gewin en rekening houden met factoren als opbrengst, bewaarbaaarheid van de aardappelen en resistentie en tolrantie tegen ziekten en plagen. Ook moet er bij de uiteindelijke keuze van de aardappelrassen een risico-inschatting worden gemaakt.

HLB BV (het voormalige Hilbrandslaboratorium te Assen - een regionaal praktijkonderzoek voor de landbouw) heeft een project ontwikkeld waarbij aardappeltelers worden begeleid bij het kiezen van het meest optimale ras. Daarvoor willen GS een subsidie verlenen.

Ondanks het grote aanbod van aardappelrassen is geen enkel ras in staat om op alle punten positief te scoren. Elk jaar plaatst de rassenplanning voor de komende jaren de teler voor een groot dilemma. De rassenkeuze wordt voornamelijk gebaseerd opo eigen praktijkervaring en/of die van collega-telers. Het probleem hierbij is echter dat elk ras een specifieke aanpak in de teelt vraagt. Deze specifieke aanpak echter is soms onvoldoende bekend bij de telers.

Dit probleem is gesignaleerd door studieclubs van Groningse zetmeelaardappeltelers. OM een oplossinig te bieden aan deze problematiek heeft HLB BV het project "Rendementsverbeteringen door verbering van rassenkezue en teeltmaatregelen" ontwikkeld. In dit project worden in een drietal studiegroepen 30 aardappeltelers begeleid bij het doen van de rassenkezue en de teelt van de aardappelen. Onder andere worden de delnemers jaarlijks individueel bezocht voor een perceels- en bedrijfsgerichte rassenkezue. In studiegroepsverband worden teeltproeven en praktijkvelden van de deelnemers bezocht enhun praktijkervaringen worden uitgewisseld. Voordat de aardappelen gepoot worden wordt het pootgoed beoordeeld op de aanwezigheid van ziektes en worden de resultaten en de aanpak van eventueel geconstanteerde ziektes besproken. HLB BV werkt in dit project nauw samen met de proefboerderijen 't Kompas en Kooijenburg.

Het voorstel van GS zal op 9n mei worden besproken in de statencommissie Ruimte, Water en Groen, waarna GS een definitieve beslissing zullen nemen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129