Rechtbank Leeuwarden



Claim op openbaarheid steeg in Warten afgewezen
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 25-04-2001

De bestuursrechter in Leeuwarden heeft op 19 april 2001 vonnis gewezen in een al jaren slepend conflict tussen twee buren in Warten (gemeente Boarnsterhim), waarover inmiddels circa 15 gerechtelijke procedures zijn gevolgd.

Het draait allemaal om de vraag of de steeg die tussen de woningen van de beide buren in ligt, een openbare weg is in de zin van de Wegenwet. De ene buurman heeft zijn deel van de steeg in 1994 namelijk dichtgemetseld, waardoor de ander niet meer door de steeg naar de Hoofdstraat kan lopen. Indien de steeg echter als een openbare weg moet worden beschouwd, dan is het blokkeren of dichtbouwen daarvan onrechtmatig.

De buurman die als eisende partij optreedt, heeft onder meer met diverse getuigenverklaringen trachten aan te tonen dat de steeg eigenlijk altijd voor iedereen toegankelijk is geweest. Door verjaring zou op die manier een openbare weg zijn ontstaan.

De rechtbank heeft deze argumenten echter verworpen. De verschillende getuigen spreken elkaar tegen, zodat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de steeg 30 jaar lang vrij toegankelijk is geweest, zoals de wet eist. Volgens de rechtbank is echter wel komen vast te staan dat er meer dan 30 jaar lang tenminste 1 deur in de steeg heeft gezeten (sommige getuigen spreken zelfs van 2 deuren). Op grond hiervan is de rechtbank van oordeel dat de steeg nu in ieder geval niet meer een openbare weg is. Het beroep is dan ook ongegrond verklaard.