CDA

Albert Jan Maat: welzijnswetgeving van varkens snel aanscherpen

De verschillen tussen de lidstaten in de wetgeving voor welzijn van varkens zijn veel te groot in de Europese Unie en zijn een bedreiging voor de interne markt en dierenwelzijn. Om die reden is een verdere aanpassing van de regelgeving voor varkenswelzijn in de Europese Unie noodzakelijk. Dit zei europarlementariƫr Albert Jan Maat (CDA/EVP) dinsdag 24 april jl. tijdens de behandeling van de commissievoorstellen voor aanscherping van de varkenswelzijnwetgeving, in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Er is in de Europese Unie een tamelijk gedetailleerde regelgeving voor voedselveiligheid en milieu (nitraatrichtlijn). De nog bestaande grote verschillen tussen de lidstaten in dierenwelzijnwetgeving zijn dan ook marktverstorend en werken grootscheepse transporten van levende dieren in de hand. De voorstellen van de Europese Commissie voor aanpassing van de regelgeving gaan niet ver genoeg. Bovendien bevatten de voorstellen minimale eisen in plaats van algemeen geldende Europese eisen.

Samen met Deense en Britse collega's zullen door Albert Jan Maat amendementen ingediend worden om aanpassingen te doen in het commissievoorstel. Deze amendementen zullen voorstellen bevatten om Europese regelgeving meer in de richting van de Nederlandse, Deense, Zweedse en Britse regelgeving aan te passen. Bijvoorbeeld door ook de oppervlakte-eisen voor mestvarkens te verruimen. Ook zullen er amendementen worden ingediend die ervoor moeten zorgen dat er niet langer wordt gesproken over minimumeisen, maar voor algemeen geldende eisen voor de hele Europese Unie. "Het is van het grootste belang dat de eisen ten aanzien van dierenwelzijn overal in de Europese Unie gelijk zijn om concurrentievervalsing te voorkomen en tegelijkertijd dat tot uniforme normen voor dierenwelzijn te komen," aldus Albert Jan Maat. Daarmee zal ook het transport van levend slachtvee sterk teruglopen.