Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
S E N A A T

Brussel, 25 april 2001

Eensgezindheid over wetsvoorstel Dobli-spiegels


Vanmorgen kwam in de senaatscommissie economie een wetsvoorstel ter sprake ingediend door Johan Malcorps (Agalev) en Myriam Vanlerberghe (SP) om dode- en blinde hoek-spiegels of -camera's verplicht te stellen voor alle vrachtwagens. Dit om tragische ongevallen te voorkomen, waarbij rechts afdraaiende vrachtwagens zwakke weggebruikers (meestal fietsers) verpletteren, omdat zij hen met de gewone zijspiegels niet kunnen zien. In de commissie bleek er eensgezindheid te bestaan rond dit voorstel. Daarmee zou dit al het eerste voorstel zijn uit de resolutie van de werkgroep mobiliteit van de senaat dat op korte termijn zou kunnen omgezet worden.
En zou er een oplossing komen voor alle vrachtwagens, en niet enkel voor vrachtwagens die werken doen voor gemeenten, het Vlaams gewest of de federale overheid.

Maar eerst moeten wel nog de nodige procedures doorlopen worden. Op een volgende zitting van de commissie worden de drie gewestministers uitgenodigd om hun advies te geven over het wetsvoorstel. Na goedkeuring van het wetsvoorstel moet het overgemaakt worden aan Europa. Waarbij de Europese Commissie kan laten weten of ze verkiest een eigen regeling uit te werken en waarbij ook andere lidstaten bemerkingen kunnen maken. Komt er geen reactie, dan kan het wetsvoorstel definitief bekrachtigd worden.

De indieners hopen dat dit voorstel kan bijdragen tot een snelle besluitvorming van de Europese Commissie om een regeling voor de 'dode hoek' voor de hele Unie in te voeren. Dat is overigens ook de wens van verkeersminister Durant (Ecolo).
Als er in België elk jaar tussen de 15 (cijfer van het BIVV) of zelfs 40 doden (cijfer van de KBC) vallen door de 'dode hoek', moeten er dat op Europees niveau om en bij de 1000 per jaar zijn.

Deze problematiek mag dus niet blijven aanslepen. Europa moet dit zo snel mogelijk regelen. En anders moet men toestaan dat aparte lidstaten als België en Nederland zelf de nodige schikkingen treffen.

Johan Malcorps, senator Agalev
Myriam Vanlerberghe, senator SP


Agalev Senaatsfractie, Paleis der Natie, Natieplein 1, 1009 Brussel. Tel.: 02-501 76 79
Fax: 02-513 77 51
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=854