Persbericht
Amsterdam, 25 april 2001

Netlinq Framfab ontwikkelt portal voor Kenniswijk

Netlinq Framfab is door het projectbureau Kenniswijk als partner aangetrokken voor de bouw van een portal als onderdeel van het innovatieve ICT-project Kenniswijk.nl. Dit unieke experiment is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om Nederlandse burgers vaker aanraking te laten komen met het gebruik van ICT in het dagelijks leven. De portal geeft de bewoners van de Kenniswijk toegang tot diverse elektronische diensten die samen dé marktsituatie van de toekomst moeten gaan vormen.

De Kenniswijk
De Regio Eindhoven is gekozen als kandidaat-locatie waarin enkele wijken worden ingericht als Kenniswijk. In deze gebieden wordt een realistische (toekomstige) marktsituatie gerealiseerd. Circa 84.000 inwoners van de gemeenten Eindhoven en Helmond krijgen via hoogwaardige ICT-infrastructuren toegang tot een scala aan innovatieve elektronische diensten die voor iedereen toegankelijk zijn. De diensten worden zowel door lokale overheden, marktpartijen als maatschappelijke organisaties aangeboden.

Digitale voordeur
Netlinq Framfab is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de digitale voordeur tot het platform. Via de portal zullen diensten worden aangeboden en leveranciers uitgenodigd worden deel te nemen aan het project. Door de grote variëteit aan diensten wordt de portal een niet meer weg te denken onderdeel van het dagelijks leven in de Kenniswijk. Daarnaast is de wijk een proeftuin voor de consumentenmarkt van de toekomst en wordt er met de portal een mogelijkheid gecreëerd om onderzoek te doen naar deze nieuwe markt.

Fasering
De realisatie van de Kenniswijk Portal zal gefaseerd plaatsvinden. De eerste op te leveren versie is een smalbandig prototype van het uiteindelijk te realiseren breedband-platform. Dit prototype heeft tot doel de bewoners van de Kenniswijk, dienstenaanbieders, overheden en andere geïnteresseerden kennis te laten maken met de portal en haar toegevoegde waarde. Deze eerste versie bevat onderdelen als een virtual community, gebruikersvoorzieningen, links naar het internet en Kenniswijkdiensten die voor iedereen toegankelijk zijn. Volgende versies worden uitgebreid met nieuwe functionaliteiten en voorzien van afgesloten omgevingen.

Content Management Systeem
Bij de ontwikkeling van de portal maakt Netlinq Framfab gebruik van het CMS MMBase. Een systeem dat speciaal ontwikkeld is voor het beheer van multi-media content en een flexibele, modulaire opzet heeft. Met behulp van deze tool kan de portal eenvoudig onderhouden worden en haar dynamische karakter behouden.

Over Netlinq Framfab
Netlinq Framfab is één van de grootste full-service internetbureaus van Nederland en maakt deel uit van het Zweedse Framfab, een netwerk van meer dan 50 internetorganisaties verspreid over Europa en de VS. De vijf Nederlandse vestigingen bevinden zich in Amsterdam en Rotterdam. Al vijf jaar denken en doen we in oplossingen, strategieën en concepten vanuit een oprechte passie voor het internet. We richten ons daarbij op zes verschillende marktsegmenten: Energy, Finance & Insurance, TMT (Telecom/Media/Technology), Retail, Health en Industry. En dankzij ons uitgebreide netwerk van meer dan 1800 internet professionals kunnen we grote internationale klanten voorzien van innovatieve internet-oplossingen op maat. We mogen dan ook organisaties als Unilever, DSM, Axa, Ikea, Nike en World Press Photo tot onze vaste klanten rekenen.

Noot voor de redactie (