Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

Afval-bielzen voor Engelse veebrandstapels onderschept

De Inspectie Milieuhygiëne, de politie en de douane, hebben transporten van bielzen met de bestemming Engeland aangehouden. De bielzen zijn verkocht om daar als brandstof voor de vernietiging van MKZ-besmette kadavers te worden ingezet. De houten dwarsliggers bevatten grote hoeveelheden Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) die bij onvolledige verbranding een gevaar voor milieu en de volksgezondheid kunnen opleveren. Inmiddels zijn 10 ladingen van gemiddeld 23 ton (ca. 300 bielzen) aangehouden. Er zijn 2 processen verbaal (pv) opgemaakt, terwijl in dit kader verschillende andere ladingen worden onderzocht.

De Inspectie Milieuhygiëne sluit niet uit dat het aantal pv.s nog zal oplopen, vanwege het toegenomen aantal transporten met bielzen uit België, Duitsland en Nederland.

De Europese Verordening inzake overbrenging van afvalstoffen (EVOA) legt de ex- en import van afvalstoffen aan banden. Afvalhout waarin chemische stoffen zoals PAK zitten, mag niet zonder vergunning naar een ander land worden gebracht, ook niet binnen de Europese Unie. Nadat signalen van eventueel illegale transporten binnenkwamen, zijn de betrokken handhavers in actie gekomen.
Door de intensieve Europese samenwerking op het terrein van de handhaving van afvaltransporten, het .Transfrontier Shipments of Waste (TFS)- netwerk., heeft de Inspectie Milieuhygiëne snel kontakt gelegd met de Engelse milieu-autoriteiten. In nauw overleg met hen zijn de transporten geblokkeerd. De ladingen, waarvan direct vaststond dat ze voor de Engels brandstapels bestemd waren, zijn retour gezonden. De bestemming van ladingen die mogelijk nog geschikt zijn voor alternatieve toepassingen wordt momenteel onderzocht.

Meer informatie:
Persvoorlichter Milieu
Joost Kehrer
T: 070 - 339 39 70

25 apr 01 15:09