PERSBERICHT

Betreft:
Nationale Boek-verbrandings Dag (NTBK-VBDG) 2001 afgelast wegens bedreigingen.

De Nationale Boek-verbrandings Dag (NTBK-VBDG) zal dit jaar geen doorgang hebben. De laatste tijd zijn enkele medewerkers van de organisatie telefonisch en schriftelijk bedreigd. Wij vinden het onverantwoord om het festijn door te laten gaan.

Sinds 1998 organiseert Dier in Bedrijf op de eerste dinsdag van mei de Nationale Boek-verbrandings Dag (NTBK-VBDG). Boeken hebben een grote 'aaibaarheids-factor' en krijgen volgens ons te vaak een status aparte waar het gaat om de levenscyclus van dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

Zo relatief rustig als de voorgaande 3 edities zijn verlopen, zo wreed wordt de boekverbrandingsdag dit jaar verstoord. Al enige tijd worden twee medewerkers van Dier in Bedrijf lastig gevallen door anonieme, bedreigende telefoontjes. Ook ontvingen wij een brief waarin werd geëist dat wij stoppen met de organisatie van de Nationale Boek-verbrandings Dag (NTBK-VBDG). Zoniet, dan wordt er aktie ondernomen, waarbij geweld niet uit de weg wordt gegaan, aldus de brief.

We organiseren de Nationale Boek-verbrandings Dag (NTBK-VBDG) als 'emotioneel experiment' en hopen jaarlijks zo veel mogelijk boeken te verbranden. Dit heeft in de beginjaren soms voor spanningen gezorgd. De recente bedreigingen kunnen hier mee verband hebben, maar vanwege de anonieme aard tasten wij in het duister over het motief van de daders. De brief is ondertekend met "ORION", die verder in de brief meldt: "Te vaak worden wij in diskrediet gebracht door communistische tyfuslijers zoals jullie."

Dier in Bedrijf overweegt op dit moment aangifte van bedreiging bij de politie. De Nationale Boek-verbrandings Dag (NTBK-VBDG) zal in besloten kring en op een geheime lokatie toch worden gevierd, maar er zal verder geen publiciteit aan worden gegeven.

Dier in Bedrijf.

Meer informatie:
Postbus 1393
3500 BJ Utrecht
dierinbedrijf@postfris.com
Tel. 06-28461081 (Jeroen Disch) / 06-24679773 (Guus Roeselers)

Nationale Boek-verbrandings Dag (NTBK-VBDG)
Elk jaar wordt op de eerste dinsdag van mei een groot aantal boeken van willekeurige auteurs, genres en eigenaren aan de vlammen toevertrouwd. Onder het genot van hapjes, drankjes en muziek, worden de boeken één voor één in het boekenvuur geworpen, voorafgegaan door een persoonlijke toelichting van de eigenaar. Het verbranden van boeken zien wij als een waardige crematie van uitgelezen boeken. Een zeer persoonlijke en intieme daad, waarbij elk boek en ieder persoon een verhaal delen. Elk jaar heeft een thema, zoals Dierenboek, Kinderboek en Dag Boek. Dit jaar is er speciale aandacht voor Russische literatuur, omdat de branddag valt op de internationale Dag van de Arbeid. Jaarlijks komen er zo'n vijftig vuurvrienden, boekenliefhebbers en andere nieuwsgierigen op het festijn af.

Dier in Bedrijf


Dier in Bedrijf is een Utrechts produktiecollectief dat vanaf 1998 werkzaam is op het gebied van produktontwikkeling, beeldende kunst en onderzoek.

Naar aanleiding van de derde Nationale Boek-verbrandings Dag (NTBK-VBDG) op 2 mei 2000 verschenen er artikelen in het Utrechts Nieuwsblad en De Volkskrant, en was Dier in Bedrijf te gast in de radioprogramma's AVRO's Weekend Café, VARA's Spijkers met Koppen en VARA's Ontbijtradio.