Aedes

Corporaties bundelen ervaring in calamiteitenhandboek

25 april 2001

Mensen die bij een ramp dakloos raken, krijgen vaak binnen een dag via een woningcorporatie een andere woning. Ook bij grootschalige rampen zoals in Enschede hadden alle slachtoffers die dat wilden, binnen twee dagen weer een woning. Corporaties blijken in noodgevallen prima in staat flexibel te handelen. In Enschede stelden ze bijvoorbeeld direct sloop en verkoop van een aantal woningen uit, om de nood te lenigen. Het is daarom des te verrassender dat corporaties in de meeste rampenplannen van gemeenten niet voorkomen. Dat constateert Aedes vereniging van woningcorporaties in haar calamiteitenhandboek.

De brancheorganisatie van woningcorporaties werd bij het samenstellen begeleid door een groep woningcorporaties die recent met een ramp te maken had. Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen reikte vandaag het eerste exemplaar van het boek aan enkele medesamenstellers uit. Hij memoreerde daarbij de woorden van de commissie-Oosting, die 'sterk adviseerden de corporaties bij rampenbestrijding te betrekken'. Van Leeuwen vroeg alle woningcorporaties lessen te trekken uit Enschede én uit dit boek. 'Maak nu afspraken over uw inzet met uw gemeente', zo adviseerde hij de aanwezigen. `Laten we vooral niet wachten op een impuls van buitenaf.'

Bijzondere lof was er voor de prestaties die de woningcorporaties Domijn en De Woonplaats in Enschede leverden. Ondanks het feit dat zij zwaar getroffen werden, lenigden zij binnen twee dagen de acute nood. `Jullie zijn daarin een voorbeeld voor de hele branche', aldus Van Leeuwen. Ook herhaalde hij nog eens de woorden van Oosting: 'De corporaties leverden een uitstekende bijdrage'.

Het calamiteitenhandboek biedt woningcorporaties en overheden een pragmatische handreiking. Het bevat modellen om de organisatie op 'rampbestendigheid' te testen, blauwdrukken voor alarmprocedures, aanbevelingen voor crisismanagement, praktische tips over communiceren en over lastige vraagstukken als de financiële afwikkeling van een ramp. Aedes vereniging van woningcorporaties stelde het samen in nauwe samenwerking met het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA).