Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Besmetting kip Datum: 25-4-01

BESMETTING KIP NEEMT WEER TOE

De Keuringsdienst van Waren waarschuwt consumenten om op te letten dat producten, die onverwarmd geconsumeerd worden, niet in contact komen met rauwe kip. Tevens raadt de Keuringsdienst aan om kip en kipproducten alleen goed gebraden of goed gaar te eten.



Dit persbericht gaat uit onder de verantwoordelijkheid van de Keuringsdienst van Waren

Onderzoek Keuringsdienst van Waren:

BESMETTING KIP NEEMT WEER TOE

Bijna de helft van kip en kippproducten bevat Salmonella en/of Campylobacter. Dat is een toename ten opzichte van de jaren daarvoor, zo blijkt uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waren.

In 2000 zijn bij verkooppunten in Nederland zijn 1454 monsters genomen en onderzocht in eigen laboratoria. De monsters komen van poeliers, slagers, supermarkten en marktpoeliers en bestaan uit hele kip of gedeelten van kip. De conclusie uit de onderzoeken is dat 44% van de monsters besmet was met Salmonella en/of Campylobacter. In 1999 bedroeg dit 36%.

De ingezette daling van 1996 tot 1999 is hiermee tot stilstand gekomen. Dit is een zorgwekkende situatie omdat sinds 1997 een plan van aanpak voor de pluimveevleessector is geïntroduceerd door het bedrijfsleven. Dat plan moet er voor zorgen de besmetting in deze sector terug te brengen. Dit is tot nu toe niet gelukt.

Campylobacter en Salmonella zijn belangrijke veroorzakers van voedselinfecties bij mensen. Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks 100.000 voedselinfecties worden veroorzaakt door Campylobacter en 50.000 door Salmonella. Pluimveevlees is één van de belangrijkste bronnen voor deze infecties.

Op nadrukkelijk advies van de Keuringsdienst van Waren heeft het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren de hygiënenormen van boerderij tot en met slachthuis verscherpt.

De Keuringsdienst van Waren waarschuwt consumenten om op te letten dat producten, die onverwarmd geconsumeerd worden, niet in contact komen met rauwe kip. Tenslotte raadt de Keuringsdienst aan om kip en kipproducten alleen goed gebraden of goed gaar te eten.

U kunt het rapport vinden op de website van de Keuringsdienst van Waren, www.keuringsdienstvanwaren.nl.