Gemeente Rijswijk

ers- en Nieuwsberichten...
Rijswijk 25 april 2001
Laatste test wijst uit:
Douches Ballonsporthal Ypenburg
weer legionella veilig.

De douches van de tijdelijke sporthal op Ypenburg zijn vandaag in de loop van de dag weer in gebruik gesteld. Het laatste watermonster uit de douche-unit, dat op 19 april jl. werd afgenomen, toont aan dat de douches weer legionella veilig zijn. De betrokken instanties en gebruikers van de sporthal zijn direct op de hoogte gesteld van de actuele testresultaten.

De damesdouches van de ballonsporthal aan de Laan van Hoornwijck op Ypenburg werden op 12 februari jl. gesloten voor het publiek toen de gemeente werd geïnformeerd over een mogelijke legionellabesmetting. Op 15 februari werd inderdaad aangetoond dat het water van een van de twee douche-units een te hoge concentratie van de legionellabacterie bevatte. Het ging hierbij om de milde variant van de legionellabacterie.

De gemeente heeft toen direct alle betrokken instanties en gebruikers van de sporthal nader geïnformeerd. De damesdouches bleven gesloten gedurende de hele periode van het onderzoek. De sporthal bleef geopend voor het publiek.

Waterionisatie
De gemeente doet er alles aan om besmetting met de legionellabacterie in de sporthal te voorkomen. Zo laat de gemeente watermonsters uit de douche-units ieder kwartaal controleren door een gecertificeerd laboratorium.

Daarnaast zijn vanuit de gemeentelijke projectgroep `legionella' initiatieven ondernomen om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen. Zo is er een risico-inventarisatie van de sporthal gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf uit Den Haag. Deze inventarisatie
-opgesteld geheel volgens de richtlijnen van het ministerie van VROM- is gekoppeld aan een verbeterplan. Vanuit dit plan is een klein deel van het waterleidingnetwerk in de hal aangepast en is waterionisatie-apparatuur geplaatst. Waterionisatie houdt in dat het douchewater langs twee elektroden -gemaakt van zilver en koper- wordt gevoerd waardoor een legionella-bacterie direct wordt gedood.

Voor nadere informatie: A. Zekveld, team communicatie gemeente Rijswijk, telefoon 070 3959686. Over de legionellabesmetting is op 15 februari jl. door de gemeente een persbericht uitgegeven.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.