Utrecht, 25 april 2001

Persbericht

Hoe krijg je een goede grasklaverweide?

In opdracht van Platform Biologica is het Louis Bolk Instituut (LBI) begin 2001 gestart met het drie jaar durende project Klaverslag. Hierin worden de nieuwste inzichten in het beheer van grasklaver op verschillende bodemsoorten gedemonstreerd. Bij dertig biologische boeren in Friesland (op kleigrond), Overijssel (zand) en Zuid-Holland/Utrecht (veen) worden verschillende maatregelen getoond om het klaveraandeel in grasland op een goed niveau te houden. Met het project hopen Platform Biologica en het LBI het management van grasklaver in nauw overleg met de veehouders verder te optimaliseren.

Een goede grasklaverweide is de groene motor van het biologische veebedrijf. Door de stikstofbinding van klaver blijft de gewasproductie op peil en draagt de klaver bij aan de eiwitvoorziening van de dieren. Een goed beheer van grasklaver wijkt echter op onderdelen sterk af van gewoon grasland. Zo vraagt een succesvolle introductie van klaver om een goede voorbereiding. Ook lijkt het er op dat voor de verschillende grondsoorten de combinaties van gras- en klaverrassen bepalend zijn voor het klaveraandeel. Een belangrijk aandachtspunt blijft het fluctuerend klaveraandeel in het seizoen en door de jaren. De komende drie jaar worden er praktische maatregelen gedemonstreerd om het klaveraandeel te sturen en verder te ontwikkelen met de biologische veehouders. Aandacht zal er zijn voor het effect van de botanische samenstelling, inpassing in het rantsoen en bodemvruchtbaarheid.

De resultaten van het project, gefinancierd door Laser (LNV), worden verspreid onder meer via studiegroepen (1 per regio), nieuwsbrieven en afsluitend een praktisch handboek.

Meer informatie voor de redactie:

* Louis Bolk Instituut, Jan de Wit, 0343 523860, jandewit@louisbolk.nl
* Platform Biologica, Joost Guijt, 030 2339986, guijt@platformbiologica.nl