Socialistische Partij

Groot tekort aan kraamzorg

25-04-2001 SP-Kamerlid Kant is flink geschrokken van een peiling die ze hield onder verloskundigen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Vrijwel alle verloskundigen lopen aan tegen een groot tekort aan kraamverzorgenden. Bijna alle gezinnen krijgen minder hulp en soms zelfs totaal geen hulp. De problemen in de kraamzorg worden mede veroorzaakt door de hier ingevoerde marktwerking. Dat leidt tot lage tarieven wat weer ten koste gaat van het opleiden van nieuwe kraamverzorgenden. Volgens Kant moet de marktwerking in de kraamzorg, net als eerder bij de thuiszorg worden teruggedraaid. In het debat donderdag over de kraamzorg zal ze tevens voorstellen een opleidingsfonds in te voeren om de gelden voor de opleiding in elk geval veilig te stellen.

Uit de peiling gehouden onder veertien verloskundigen-praktijken blijkt dat alle verloskundigen een groot tekort aan kraamverzorgenden constateren. Het probleem doet zich vooral voor in wijken waar allochtone en arme gezinnen wonen. Kant: In de kraamzorg kan geen sprake zijn van een wachtlijst dus wordt de zorg gerantsoeneerd. Iedereen krijg minder zorg, zeer gereduceerde zorg of helemaal geen zorg. In sommige wijken spreekt men van 30% van de vrouwen die totaal van zorg blijven verstoken.
De kortdurende zorg is een uitweg om de schaarse zorg te verdelen. De kraamzorginstellingen zijn echter steeds minder geneigd deze zorg te bieden vanwege de hogere kosten. Door de concurrentiestrijd worden lage tarieven afgesproken. Kant: Te laag, waardoor ook de verkorte opleiding van nieuwe kraamverzorgenden in het geding komt. Deze moet namelijk betaald uit de tarieven. Het geld voor opleiding zou dan ook geen deel moeten uitmaken van het tarief, maar juist van een opleidingsfonds. Het mag niet gebeuren dat in een welvarend land als Nederland de kraamzorg van een dusdanig niveau is dat er geen vrijheid van keuze is in waar én hoe een vrouw wil bevallen. Om dat in de toekomst weer veilig te stellen zou de hele marktwerking in de kraamzorg weer teruggedraaid moeten worden. Net als eerder in de thuiszorg.
Ook de Landelijke Vereniging Thuiszorg (LVT) heeft laten weten dat ze een voorstander is van een zogenaamd opleidingsfonds.