Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda




Titel Geschiedenis als ambacht. Oudheidkunde in de Gouden Eeuw: Arnoldus Buchelius en Petrus Scriverius

Datum woensdag 25-04-2001
Tijd 12:00 uur

Promovendus Mw. S. Langereis

Promotor Prof.dr. E.O.G. Haitsma Mulier

Het onderwerp van dit proefschrift is de politieke motivatie van de Nederlandse geschiedschrijving in de zeventiende eeuw. Onderzocht zijn de publicaties, brieven en andere handschriften van twee belangrijke oudheidkundigen: Arnoldus Buchelius uit Utrecht en Petrus Scriverius uit Leiden. Zij verzamelden, bestudeerden en publiceerden annalen en kronieken, archiefstukken, bodemvondsten en monumentaal erfgoed, alles met het doel om de vaderlandse geschiedenis van fabels en legenden te zuiveren.
De promovenda toont aan echter aan dat ook de mythen- jagers Buchelius en Scriverius niet volstrekt objectief waren: zij gebruikten hun bronnenonderzoek om de voorgeschiedenis van respectievelijk het Utrechtse en Hollandse gewest te verfraaien, om zo voor hun gewest respect af te dwingen binnen de Republiek der Verenigde Nederlanden. De zeventiende-eeuwse geschiedschrijving kende een sterk politiek karakter, concludeert Langereis.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 4, 9, 16, 20, 24 en 25, halte Spui/Rokin. Wegens werkzaamheden bij het Spui worden lijnen 1, 2 en 5 omgeleid.

Toegang

Vrij

.. webmaster@uva.nl
Bron: UvA Agenda