Gemeente Breda

25-04-2001

Handhavingsacties Bredaas buitengebied permanent karakter Actieweken met als doel handhaving van regels in het buitengebied krijgen de komende jaren een permanent karakter. De evaluatie van vier acties geeft aan dat deze vorm van samenwerking efficiënt werkt. Bovendien levert de samenwerking een betere, bredere handhavingskwaliteit op. Naast de gemeente en de politie Midden- en West-Brabant nemen nog vier andere organisaties deel aan de handhavingsacties.
Het college van burgemeester en wethouders besloot deze week met ingang van 2001 de acties structureel te maken. Vanaf 2002 kunnen jaarlijks twee actieweken worden gehouden. Dit betekent dat in drie jaar het hele buitengebied wordt bezocht.

Structurele vorm
Tijdens een actieweek bezoeken teams woningen, bedrijven en percelen in het buitengebied. Deze teams bestaan uit leden van de politie Midden- en West-Brabant (district Breda), het Hoogheemraadschap van West-Brabant, het Waterschap Mark en Weerijs, Staatsbosbeheer en de Algemene Inspectie Dienst (veehouderij, bestrijdingsmiddelen en natuurbescherming) en de afdelingen Bouw- en woningtoezicht en Milieu van de gemeente Breda. De evaluatie van de vier actieweken Samen handhaven in het buitengebied van de Baronie in 1999 en 2000 is positief. De resultaten tonen aan dat door dergelijke acties efficiënter wordt omgegaan met uren en middelen. Zo is het mogelijk om in circa drie jaar (twee actieweken per jaar) het hele buitengebied van Breda te bezoeken. De samenwerking met de externe partners tijdens de actieweken maakt het mogelijk om handhaving op een bredere wijze te benaderen. Dat betekent ook meer kwaliteit. Zoals ook het advies van de commissie Oosting aangeeft, is een goede samenwerking en communicatie van belang tussen de verschillende handhavende instanties. Andere redenen van succes zijn de communicatie met de bewoners zowel vóór als tijdens de actieweken, de projectmatige aanpak, de beschikbaarheid van actueel kaartmateriaal en het leereffect tussen de betrokken organisaties. Punten die verdere verbetering vragen zijn de nazorg en het afwerken van de zaken die tijdens de actieweek naar voren komen. In de toekomst kan mogelijk het gezamenlijk aanschrijven van de personen op wie de constateringen betrekking hebben worden uitgewerkt. Nu doet iedere betrokken afdeling of organisatie dat zelfstandig.

Resultaten actieweken in vier gebieden
In 1999 en 2000 zijn in totaal vier handhavingactieweken in het buitengebied van Breda georganiseerd. In 1999 is gestart met een actieweek in de Rith, gevolgd door het Liesbos. Deze twee actieweken leverden 690 gevallen op die niet overeenkomen met de regels. Op basis van de evaluatie besloot het college eind april 2000 de actieweken en daarmee de samenwerking met de andere handhavingpartners voort te zetten. In 2000 zijn nog twee gebieden bezocht: Groot Overveld en het Mastbos. Hierbij zijn totaal 594 constateringen gedaan. Het voortzetten van de actieweken in 2000 heeft informatie opgeleverd om te bepalen hoe de handhaving in het buitengebied structureel vormgegeven kan worden. Dit jaar vindt in het najaar een actieweek plaats.

Aanleiding
Er waren signalen over het achteruitgaan van de kwaliteit van het buitengebied. Dit was onder andere de aanleiding voor het uitwerken van gezamenlijke actieweken. Een groot deel van het Bredase grondgebied, ruim 60%, is tot het buitengebied te rekenen. Diverse handhavingpartners (waaronder Breda) ondertekenden in 1999 een overeenkomst met de provincie Noord-Brabant. Uit deze overeenkomst komt onder andere voort het opzetten van een structurele vorm van handhaven in het buitengebied. De coördinatie van de actieweken ligt bij de gemeente Breda en de politie Midden- en West-Brabant.

Breda, 25 april 2001