Afzender: strange_r72@hotmail.com

Contactpersoon: George Makatita

Mededeling demonstratie van Vrije Molukse Jongeren 25 april

Datum: 25 april 2001

18 april 2001
MEDEDELING OMTRENT DEMONSTRATIE
25 APRIL 2001

Naar aanleiding van reacties binnen de Molukse kringen dat men in Den Haag op 25 april een demonstratie wilde houden, heeft de Vrije Molukse Jongeren hierop geanticipeerd. De Vrije Molukse Jongeren wilden hiervoor de verantwoordelijkheid op zich nemen door de demonstratie te organiseren. Diverse redenen waren aangegeven om een demonstratie te houden o.a.:


- Aandacht voor de Republiek Maluku Selatan

- Aandacht voor de onderdrukking van het Zuid-Molukse volk vanaf 1950 tot de dag van vandaag door Indonesië.
- 50 jaar Molukkers in Nederland

- Het Indonesische leger posten inneemt in verband met het gerucht dat op 25 april 2001 op de Molukken de vlag zal hijsen. Over de mobilisatie van het leger maken de Molukkers in Nederland zich zorgen, omdat de gevolgen vergelijkbaar kunnen zijn zoals in Aceh en Papoea.
- Etc. etc.

Hierbij delen de Vrije Molukse Jongeren mee, dat zij afzien, om de organisatie voor een demonstratie in Den Haag op 25 april, op zich te nemen.

Bij het overleg met de politie Haaglanden ( wat 3 maal heeft plaatsgevonden) is achteraf gebleken dat de gesprekken van af het begin af aan vruchteloos zouden zijn. Na diverse onderhandelingen, waarbij de Vrije Molukse Jongeren tot het uiterste zijn gegaan om de veiligheid te garanderen, is gebleken dat de politie Haaglanden niet mag en kan onderhandelen. Immers in de brief (zie bijlage) heeft de personen van het driehoeksoverleg, zonder enige uitleg of verklaring, het besluit genomen dat er geen demonstratie mag worden gelopen. Als enige wat in hun ogen zou mogen, is een statische manifestatie op het Malieveld. De mening van de Vrije Molukse Jongeren is dat juist een statische manifestatie de openbare veiligheid in gevaar brengt. Hiervoor kunnen en willen de Vrije Molukse Jongeren geen verantwoordelijkheid nemen.

Er is dus geen toestemming verleend om een lopende demonstratie, die eigenlijk om 11:00 uur s'morgens op het Malieveld zou starten, te houden. Iedereen die naar het Malieveld gaat, komt op eigen verantwoordelijkheid. Hierbij hopende dat iedereen dit begrijpt en hierbij voldoende geïnformeerd is. Voor meer info bel: 06-55521706

Namens de Vrije Molukse Jongeren
George Makatita

BIJLAGE:
Brief Politie HaagLanden aan de VMJ

Geachte heer Patty,

Naar aanleiding van uw telefonische melding namens de Vrije Molukse Jongeren van 25 maart 2001 en de gesprekken die wij daarover op vrijdag 30 maart en donderdag 5 april 2001 hielden, doe ik u hierbij een verslag van de besprekingen tot op heden toekomen.

Op grond van artikel 10 van de Algemene Politieverordening voor 's-Gravenhage 1982 dient een organisator van een op een openbare plaats te houden manifestatie v66r de openbare aankondiging van deze manifestatie en tenminste vier werkdagen voordat deze zal worden gehouden, de burgemeester daarvan schriftelijk in kennis te stellen. Uw telefonische melding aan Operationele Zaken van Politie Haaglanden van maandag 25 maart 2001 en de gesprekken van 30 maart en 5 april, worden door mij als deze voorgeschreven kennisgeving beschouwd

U heeft in het telefoongesprek van 25 maart en het gesprek van 30 maart 2001 melding gemaakt van uw voornemen om op 25 april 2001 met naar schatting 500 tot 1000 deelnemers een openbare manifestatie in de vorm van een demonstratieve optocht langs 12 ambassades en instellingen te houden. U hebt daarbij echter ook aangegeven dat een aantal van 5000 deelnemers denkbaar is, in verband met de omstandigheid dat er binnen de Molukse gemeenschap veel behoefte aan een demonstratie is. Daarbij wilde U de deelnemers om 11.00 uur bij het Vredespaleis laten verzamelen. Daarna zou een demonstratieve tocht langs de ambassades van Zwitserland, Portugal de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Rusland, Engeland, Japan, China en Indonesië worden ondernomen. De demonstratieve tocht zou vervolgens langs de Tweede kamer en het Ministerie van Buitenlandse Zaken voeren. U heeft medegedeeld dat de ordedienst zou bestaan uit de reguliere RMS-ordedienst.

Met het oog op de handhaving van de openbare orde worden aan een dergelijke demonstratie nadere voorwaarden verbonden. Ik heb U in het gesprek van 30 maart 2001 dan 00k aangegeven af te zien van zowel het verzamelen bij het Vredespaleis als het demonstreren bij de Indonesische ambassade. Voorts heb ik U in dit gesprek verteld dat de details van de voorgenomen demonstratie aan het driehoeksoverleg.

In het gesprek van 5 april heb ik U medegedeeld dat het driehoeksoverleg heeft aangegeven dat een demonstratie op het Malieveld te kunnnen toestaan. Politie Haaglanden is bereid het aanbieden van de petities met een kleine groep van ongeveer 8 personen te accomoderen. In dit gesprek van 5 april hebt U ons medegedeeld dat U bereid bent af te zien van het Vredespaleis als verzamelplaats voor de demonstratie. U heeft aangegeven een statische demonstratie onacceptabel te vinden en u, als dit de enige mogelijkheid is, als organisator van de demonstratie terug te trekken. Daarbij hebt u ook aangegeven dat, met het oog op de emoties in de Zuid-Molukse samenleving, er toch gedemonstreerd zou gaan worden op 25 april.

Toen ik vervolgens trachtte te verkennen welke mogelijkheden er zijn die, zowel met het oog op de belangen van de VMJ als de belangen van de openbare orde, tot een acceptabele oplossing kunnen leiden, gaf u aan dat het voor u minimaal acceptabele scenario is:


- Verzamelplaats Malieveld;

- Route Malieveld, Korte Voorhout, Lange Voorhout, Parkstraat, Mauritskade, Dr. Kuyperstraat, Prinsessegracht, Malieveld;
- Aanbieden petities bij de diverse ambassades en instellingen door een delegatie van circa 8 personen;
- Aanbieden van een petitie bij de Indonesische ambassade door circa 50, voornamelijk oudere personen;
- Het meevoeren van een groot aantal vlaggen aan vlaggenstokken;
- Verzorgen van een eigen ordedienst, bestaande uit 50 personen verbonden aan de RMS, aangevuld met leden van de Molukse Motorclub Moordrecht en 5 personen per bus deelnemers aan de demonstratie.
Maandag 9 april j.l. heb ik u telefonisch medegedeeld dat het overleg met de driehoek was verplaatst van dinsdag 10 naar woensdag 11 april. In dit telefoongesprek deelde u mij mede dat de route zoals hiervoor in het 'minimumscenario' verwoordt, voor uw achterban niet acceptabel was en dat de route alsnog zou moeten worden verlengd tot Malieveld, Korte Voorhout, Lange Voorhout, Parkstraat, Alexanderstraat, Plein 1813, Alexanderstraat, Javastraat, alwaar een petitie zou worden aangeboden bij het UNP0, waarna de route vervolgd wordt over de Prinsessegracht naar het Malieveld. U gaf daarbij tevens aan dat de ordedienst op de kruising van de Javastraat en de Alexanderstraat prominent aanwezig zou zijn, om te voorkomen dat de demonstratie zich in de richting van de Indonesische ambassade zou begeven. U vertelde mij dat u we! bereid was het aantal vlaggenstokken te verminderen.
1k heb vastgesteld dat u aan mijn verzoek, geen brede bekendheid te geven aan uw voornemen deze demonstratie te organiseren, hebt voldaan. Dit stel ik bijzonder op prijs.

Op woensdag 11 april 2001 heb ik u uitgenodigd voor een nader gesprek over de huidige situatie. Door de NS spoorwegstaking kon de afspraak op donderdag 12 april 2001 niet doorgaan. U vertelde mij dat de VMJ zich als organisator van een demonstratie te Den Haag terugtrekt. Voorts deelde u mij mede dat 'door jongeren' reeds Iandelijke oproepen zijn gedaan op 25 april 2001 naar Den Haag te komen voor een ongeorganiseerde demonstratie.

Hiermee sluit ik het verslag van de gesprekken tot op heden af.

Hierbij roep ik u op alsnog de verantwoordelijkheid te nemen, er zorg voor te dragen, dat u al het mogelijke doet uw achterban ervan te overtuigen dat een ongeorganiseerde demonstratie zoals door u aangegeven, stuit op wezenlijk gevaren voor de veiligheid en openbare orde. Ik houd u hiervoor verantwoordelijk.

Ik ga er van uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Ploeg Operationele Zaken

J van den Brink

Vrije Molukse Jongeren

Breda

Telefoon: 06-55521706