Archief

19-04-2001 Slotconferentie 'Water in de stad'

Op 25 april a.s. vindt in Leeuwarden de slotconferentie plaats van Water City International. De afgelopen twee jaar hebben Leeuwarden, Göteborg (Zweden), Norwich (Engeland), Emden (Duitsland) en NUON Water in samenwerking uitgebreid aandacht besteed aan het thema "water in de stad". Zo hebben de steden

Slotconferentie 'Water in de stad'
waterplannen opgesteld, die ingaan op onder meer de kwaliteit van het stadswater, de mogelijkheden voor recreatie, natuuraspecten, transport over het water en de aantrekkelijkheid van water, zoals bijvoorbeeld waterkunst. De provincie was initiatiefnemer en projectleider van het project. Als resultaat is recentelijk in Leeuwarden het waterplan De Blauwe Diamant gepresenteerd met daarin opgenomen alle aspecten van het water. De betrokken waterschappen hebben, als waterbeheerders, een belangrijke rol gespeeld bij het opstellen hiervan en dragen ook financieel bij aan de toekomstige realisatie van de plannen.

Internationaal gezelschap
Er worden 55 personen uit het buitenland verwacht, inclusief politieke vertegenwoordigers van de steden. Siem Jansen, Gedeputeerde van de provincie Fryslân, en Hetty Hafkamp, wethouder van de gemeente Leeuwarden, zijn als verantwoordelijke politici voor respectievelijk het gehele project en het onderdeel Leeuwarden aanwezig evenals een delegatie van de statencommissies AEZ en W&M van de provincie en de raadscommissie Bestuur & Middelen van de gemeente.

Financiële bijdrage en vervolg
Het project, met een budget van 2,2 miljoen gulden, is voor 50% gesubsidieerd vanuit Interreg IIC. NUON Water en het ministerie van VROM hebben allen financieel bijgedragen aan de uitvoering van het project. De gemeente Leeuwarden steunde het project met f 195.000, de provincie met f 150.000. Voorwaarde voor subsidietoekenning was dat de samenwerkende steden zoveel mogelijk kennis over het onderwerp zouden uitwisselen. Dit is onder andere gebeurd door middel van gezamenlijke bijeenkomsten en kennisuitwisseling per stad, een brochure Watercity International, rapporten, nieuwsbrieven en een gezamenlijke website. Alle steden in het samenwerkingsverband hebben waterplannen opgesteld en pilot-projecten uitgewerkt. Zo wil Leeuwarden werken aan de verbetering van de kwaliteit van de binnenstadsgrachten inclusief recreatieve mogelijkheden, Norwich aan een waterbus voor het transport van mensen over de rivier, Emden aan de binnenhaven als toeristische trekker met historische schepen en Göteborg aan de kwaliteitsverbetering van haar vijvers in de stadsparken. Deze pilot-projecten worden voorgedragen voor een vervolgprojectvoorstel voor subsidie uit Interreg IIIB.

Nummer: 066
Datum: 19 april 2001