VVD

Jan Mulder (Eurofractie): "geld SOS-hulplijn voor platteland"


Groep: Eurofractie Datum: 25 april 2001

Jan Mulder vraagt de Europese Commissie het geld voor de SOS-hulplijn aan het platteland te besteden.

In 1995 werd, op initiatief van de liberale fractie in het Europees Parlement, in de Europese begroting een SOS-hulplijn voor agrariërs ingevoerd (1,5 miljoen Euro). Deze SOS-hulplijn heeft reeds vijf jaren in acht lidstaten met succes gefunctioneerd, maar sinds het jaar 2000 weigert de Commissie dit beleid uit te voeren.

Ten tijde van de huidige crises is het wrang te moeten constateren dat de Europese Commissie weigert het beschikbare geld te besteden vanwege administratieve redenen. Immers de gevolgen van onder andere BSE en Mond en Klauwzeer vormen een enorme belasting voor de landbouw- en plattelandsgemeenschap in Europa.

VVD Europarlementariër Jan Mulder heeft samen met zijn Duitse en Franse collegae Hedwig Keppelhoff-Wiechert en Jean-Louis Bourlanges een schriftelijke vraag gesteld aan de Europese Commissie. Daarin wordt de Commissie dringend verzocht het beschikbare geld op de begroting voor deze SOS-hulplijn alsnog te gaan gebruiken.

De SOS-hulplijn voor het platteland is een telefoonnummer waar agrariërs annoniem naar kunnen bellen voor een gesprek, raad en steun.