Sdu Uitgevers

Geachte redactie,

De site van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is gekozen tot de beste site op het gebied van overheidsinformatie. Aldus de redactie van de zojuist geĂŻntroduceerde Digitale Overheidsalmanak 2001. Deze almanak komt elk half jaar uit en maakt een top 10 van de beste sites van dat moment. Naast bekende namen (ANP, Rechtspraak) komen in de top 10 ook sites voor met een lagere bekendheid, zoals de vereniging voor Bestuurskunde en het LEI (instituut voor bedrijfs- en sociaal-economisch onderzoek).

De Digitale Overheidsalmanak (http://www.sdu.nl/overheidsalmanak/) is het beste te vergelijken met een soort Michelingids. Sites op het gebied van de overheid worden beoordeeld op basis van toegankelijkheid, actualiteit en inhoud. Uit de 600 onderzochte sites zijn de 150 meest waardevolle sites geselecteerd en in het boek behandeld.

PS. Omdat Digitale Overheidsalmanak herdrukt moet worden kan momenteel geen bewijsexemplaar overhandigd worden. Wel treft u aangehecht het hoofdstuk aan van de top 10.

Met vriendelijke groet,

Monique Pool Sdu Uitgevers M.Pool@sdu.nl
De Digitale Overheidsalmanak top 10

In ons onderzoek zijn wij websites tegengekomen die er niet alleen bijzonder goed uitzien maar ook in functionaliteit uitblinken. Daarom is besloten deze organisaties extra aandacht te geven in de vorm van een "top tien". Het gaat om instellingen en organisaties die duidelijk kennis van zaken hebben en dat ook toepassen. Wij raden het dan ook aan om deze sites eens te bezoeken.


1. www.minvenw.nl


Deze website blinkt allereerst uit in vormgeving. Een lust voor het oog. Alle onderdelen: Verkeer en vervoer, telekom, water en luchtvaart hebben elk een eigen kleur die de navigatie ten goede komt. De contactgegevens en vacatures staan al op de eerste pagina net als de wegwijzer en zoekfunctie zodat de primaire informatie gelijk voorhanden is. De inhoud is werkelijk uitstekend.


2. www.bestuurskunde.nl


Zoals men verklaart op de website, wil men niet dat bestuurskunde.nl een etalage verwordt van eigen organisatieproducten en narcistische borstklopperij. Dit niveau is bestuurskunde.nl dan ook ver ontstegen. Los van de hoeveelheid informatie is bestuurskunde.nl qua opzet, opbouw en techniek een voorloper.


3. www.rechtspraak.nl

Wie toegang wilt krijgen tot een immense hoeveelheid juridische informatie kan hier zijn hart ophalen. Niet alleen in hoeveelheid maar ook door de uiterst functionele toepassing van "flash" een grote uitzondering binnen de overheid.


4. www.eerstekamer.nl

Zoals men mag verwachten is eerstekamer.nl een keurige site. Overzichtelijk en makkelijk te navigeren en met een leuke toepassing van techniek, namelijk de mogelijkheid om de pagina's die men heeft bezocht nog eens na te slaan. Natuurlijk ook zeer informatief.


5. www.swov.nl

Swov.nl blinkt uit binnen de overheidsorganisaties door zijn zorgvuldige manier van kennis te bundelen en beschikbaar te stellen voor het publiek. Een indrukwekkende lijst men links maakt het geheel een handige "tool" in uw zoektocht naar informatie. Een klassieke manier van goede informatie, op een overzichtelijke manier aanbieden.


6. www.belastingdienst.nl

De belastingdienst is waarschijnlijk de eerste overheid gerelateerde website die meteen de zaken goed aanpakte en een stempel drukte op de manier waarop men zich hoort te presenteren op het net. De voorloper van Nederland op het net.


7. www.anp.nl

Natuurlijk kan niemand zonder het nieuws. Het ANP past op een effectieve manier de technieken toe en benut de mogelijkheden die internet biedt. Een duidelijk verhaal.


8. www.minez.nl

Het ministerie heeft een vernieuwde website en heeft daarmee een positie verworven binnen de beste websites van Nederland. Ook hier ziet men dat een duidelijke navigatie het allerbelangrijkste instrument is in het aanbieden van grote hoeveelheden informatie.


9. www.sp.nl

Deze website is uniek in Nederland door de manier waarop men met zijn doelgroep communiceert. Een verfrissende en vernieuwende aanpak in het benutten van interactie en internet.


10. www.lei.dlo.nl

Een voorbeeldige website waarop een zorgvuldige manier zoveel mogelijk kennis en kunde wordt samengebracht.