Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

25 april 2001

Vrees voor grote inkomensval gedeeltelijk arbeidsongeschikten door advies commissie-Donner

Mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken als gevolg van een ziekte of handicap, gaan straks veel van hun inkomen verliezen. Dat is de vrees die de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad heeft bij het komende WAO-advies van de commissie-Donner aan het kabinet. De CG-Raad verlangt daarom van 'Donner' dat mensen die straks nog gedeeltelijk kunnen en willen werken een goede inkomensondersteuning krijgen.

Enige tijd geleden introduceerde het CNV het idee dat alleen volledig arbeidsongeschikten in aanmerking zouden moeten komen voor een WAO-uitkering. Een gedachte die door de landelijke cliƫntenorganisaties werd afgedaan als onzinnig en weinig solidair. Maar nu blijkt uit publicaties over de plannen van de commissie-Donner dat die gedachte inderdaad uitgewerkt wordt. De CG-Raad kan zich niet voorstellen dat de commissie-Donner gedeeltelijk arbeidsongeschikten een aanvullende uitkering ontzegt. Maar het politieke spel van het koppen tellen (Nederland mag niet meer dan een miljoen WAO-ers tellen) mag niet ten koste gaan van arbeidsgehandicapten die, naar vermogen, een (gedeeltelijke) bijdrage aan de arbeidsmarkt willen blijven leveren.

Een voorbeeld

Mevrouw Smit is 36 jaar en heeft multiple sclerose. Lange tijd manifesteert de ziekte zich niet. Na 8 jaar bij haar huidige werkgever in een administratieve functie gewerkt te hebben, nemen haar lichaamsfuncties af als gevolg van haar ziekte. Keuringsarts en arbeidsdeskundige zijn het erover eens dat mevrouw Smit halve dagen kan blijven werken. Haar werkgever gaat akkoord, de baan wordt met iemand gedeeld. Mevrouw Smit is nu gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Met de huidige WAO krijgt ze een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. In het nieuwe plan is zij 'te goed' voor een WAO-uitkering. Van de commissie-Donner krijgt zij voor die verloren uren geen aanvulling tot 70% of 80% van het laatstverdiende loon. Zij levert dus de helft van haar inkomen in.
De CG-Raad acht het onvoorstelbaar dat de commissie-Donner mensen die door een ziekte of handicap minder uren kunnen werken, niet goed zal beschermen tegen een achteruitgang van inkomen.