Gemeente Tilburg

25-04-2001

19 Koninklijke Onderscheidingen in Tilburg

"Lintjesregen" 2001 daalt neer op 19 personen

De volgende 19 personen zijn bij gelegenheid van Koninginnedag 2001 door H.M. de Koningin gedecoreerd. Zij krijgen hun onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van Tilburg, de heer J. Stekelenburg, tijdens een bijeenkomst in de raadszaal in het stadhuis (stadskantoor
1) te Tilburg op vrijdag 27 april 2001. Het officiële gedeelte van de bijeenkomst begint om 09.30 uur.


1. de heer W.B.J.M. van den Akker

- wonende St. Maartensloop 39, 5032 CV Tilburg
- geboren 6 september 1944

- lid in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich langdurig vrijwillig verdienstelijk gemaakt voor het verbeteren van het sociale klimaat in woonwijk De Blaak. Ook is hij bestuurlijk actief voor zangkoren, vervult hij een pastorale taak, is collectant voor goede doelen etc.


2. de heer J.J.M. van Bergeijk

- wonende St. Jorislaan 88, 5611 PN Eindhoven
- geboren 8 maart 1935

- lid in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich geruime tijd (eerst als staflid en nadien als vrijwilliger) ingezet voor het Nederlands Textielmuseum te Tilburg. Daarnaast heeft hij zich vrijwillig en belangeloos inspanningen getroost in verschillende sectoren van het maatschappelijk leven in zijn woonplaats Eindhoven.


3. de heer P.M.A. van Berkel

- wonende Leijparkweg 57, 5022 AB Tilburg

- geboren 23 november 1938

- ridder in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich - tezamen met zijn echtgenote - (als drijvende krachten van de Stichting Rena) jarenlang ingezet voor kinderen in Indonesië met een schisisaandoening (hazenlip). Met ingezamelde gelden en door andere activiteiten zijn operaties mogelijk gemaakt van circa 3500 kinderen, die daardoor een nieuw gezicht (en een menswaardiger bestaan) kregen.


4. mevrouw Th.P.H.M. van Berkel-Spijkers

- wonende Leijparkweg 57, 5022 AB Tilburg

- geboren 21 mei 1943

- ridder in de orde van Oranje-Nassau
Zij heeft zich - tezamen met haar echtgenoot - (als drijvende krachten van de Stichting Rena) jarenlang ingezet voor kinderen in Indonesië met een schisisaandoening (hazenlip). Met ingezamelde gelden en door andere activiteiten zijn operaties mogelijk gemaakt van circa 3500 kinderen, die daardoor een nieuw gezicht (en een menswaardiger bestaan) kregen.


5. de heer drs. P.A.M. Bogaers

- wonende Oude Tilburgsebaan 7, 5133 BD Riel
- geboren 14 maart 1944

- officier in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich naast zijn hoofdfunctie (directeur van Vollenhoven Groot-Olie B.V.) in de voorbije tientallen jaren belangeloos ingezet in diverse sectoren van het maatschappelijk leven (economie, bankwezen, cultuur en sport) en daardoor ingespannen verricht in het belang van vele anderen.


6. de heer J. van Groos

- wonende Piusstraat 191, 5038 XG Tilburg

- geboren 3 januari 1933

- ridder in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich als vrijwillig bestuurder langdurig ingezet in het onderwijs (onder meer de Stichting Onderwijsbegeleiding Midden-Brabant, Vereniging van schoolbesturen, ouderraad, bestuurscommissie openbaar voortgezet onderwijs) en voor uiteenlopende andere instellingen met allerlei maatschappelijke doelen.


7. de heer mr. F. Grootenboer

- wonende Locatellistraat 23, 5049 JT Tilburg
- geboren 9 mei 1941

- lid in de orde van Oranje-Nassau
Als (voormalig) directeur van Volksuniversiteit Terra Nova heeft hij een onmiskenbare invloed gehad op de educatiepoot van het sociaal-cultureel werk in de stad en in de regio. Daarnaast heeft hij heeft zich langdurig belangeloos (bestuurlijk) verdienstelijk gemaakt voor diverse maatschappelijke instellingen (onder meer voor de volleybalsport, muziek en radio-omroep).


8. de heer drs. J.J.C. Lammertink

- wonende Hazennest 81

- geboren 25 augustus 1940

- ridder in de orde van Oranje-Nassau
Zijn grondige kennis op bedrijfseconomisch en financieel gebied is in de voorbije tientallen jaren ten goede gekomen aan uiteenlopende maatschappelijke instellingen (TBV, doveninstituut, dans- en muziekschool, Charlotteoord, RK Gasthuis etc.) Van deze instellingen was/is hij in zijn vrije tijd bestuurder/penningmeester.


9. de heer J.W.P.A. van Pelt

- wonende Karpatenlaan 37, 5022 GK Tilburg

- geboren 17 juni 1918

- lid in de orde van Oranje-Nassau
Zo'n 30 jaren heeft hij zich (laatstelijk als kaderlid van FNV Bouw) ingezet voor de vakbeweging. Binnen de vakbeweging heeft hij (als vrijwilliger) diverse functies gehad: bode, lid afdelingsbestuur, lid bondsraad, lid ondernemingsraad etc.


10. de heer R.A.M. Pieters

- wonende Klipperplein 13, 5017 LE Tilburg

- geboren 12 februari 1951

- ridder in de orde van Oranje-Nassau
Hij zet zich - naast zijn beroepsmatige activiteiten - in allerlei organisaties (onder meer als voorzitter van het Overlegorgaan Caraïbische Nederlanders) bestuurlijk en daadwerkelijk in voor het welzijn van de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap in Nederland. Hij staat altijd klaar als een beroep op hem wordt gedaan.


11. de heer J.C.G. Pompe

- wonende St. Josephstraat 122, 5017 GL Tilburg
- geboren 14 juni 1939

- lid in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich (naast zijn beroep van vertegenwoordiger) langdurig (bestuurlijk) verdienstelijk gemaakt voor de schermsport en deze sport gepromoot. Bijna 30 jaar is hij in allerlei functies actief voor de Tilburgse Schermvereniging Rapier. Ook was hij jarenlang actief voor de regionale schermbond.


12. de heer J.W. van Poppel

- wonende Heuvelstraat 269, 5038 AV Tilburg
- geboren 17 oktober 1926

- lid de orde van Oranje-Nassau
Hij is op basis van vrijwilligheid circa 60 jaar (tijdens zijn werkzame leven naast zijn hoofdfunctie) belangeloos actief bezig met muziek. Een belangrijk deel van zijn vrije tijd heeft hij gespendeerd aan het geven van muzikale instructies aan jongeren en volwassenen.


13. de heer J.M. de Rijk

- wonende Dinxperlolaan 27, 5043 GV Tilburg
- geboren 24 maart 1931

- ridder in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich zijn hele leven ingezet voor de medemens. Bijna 30 jaar was hij actief met missionair werk in de Filippijnen. Na terugkomst in Nederland was hij de grondlegger van het missionair Servicecentrun Tilburg en zette hij zich in voor: BUS, SKOT, asielzoekers, baanlozen, drugsverslaafden etc.


14. de heer J.G. Smits

- wonende Wilhelminaplantsoen 3, 5056 HB Berkel-Enschot
- geboren 23 december 1933

- lid in de orde van Oranje-Nassau
In de dorpsgemeenschap van Berkel-Enschot heeft hij zich enige decennia lang ingezet op cultureel en kerkelijk terrein. Hij is dirigent vanaf 1965 van een kerkkoor en vanaf 1988 van een fanfare. Hij schreef culturele boeken en hij is lid geweest van diverse commissies in het dorp.


15. de heer ir. L.M.J.I. Stok

- wonende Bredaseweg 384, 5037 LG Tilburg

- geboren 21 juli 1941

- officier in de orde van Oranje-Nassau
Tijdens zijn loopbaan bij de directie van de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij heeft hij vele initiatieven ontwikkeld en geparticipeerd in organisaties op het gebied van de watervoorziening. Daarnaast heeft hij blijk gegeven van een grote maatschappelijke betrokkenheid door het deelnemen in vele besturen in het maatschappelijk leven.


16. de heer F.W. Timmerman

- wonende Auteurslaan 78, 5044 MB Tilburg

- geboren 22 februari 1937

- lid in de orde van Oranje-Nassau
Naast zijn hoofdfunctie zet hij zich bestuurlijk al enige tientallen jaren voor de sportbeoefening door anderen. Voorbeelden daarvan zijn de Tilburgse Sportraad, de Nederlandse Hockey Bond, Hockeyclub Were-Di en het Sport Medisch Advies Centrum.


17. de heer C.P.J.M. Verschuuren

- wonende Meerkens 6, 2382 B Poppel (België)
- geboren 30 juli 1924

- lid in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich langdurig (bestuurlijk) verdienstelijk gemaakt ten behoeve van de voetbalsport (voetbalvereniging Willem II). In het verleden heeft hij daarmee ook een bijdrage geleverd aan het voortbestaan van de vereniging Willem II. Hij was ook redacteur van het Stadion Nieuws en heeft diverse activiteiten op ad hoc basis verricht.


18. de heer B.L. Vischer

- wonende Generaal Winkelmanstraat 337, 5025 XK Tilburg
- geboren 30 november 1921

- lid in de orde van Oranje-Nassau
Hij heeft zich gedurende enige decennia vrijwillig en belangeloos bestuurlijk ingezet voor het algemeen belang in diverse sectoren van het maatschappelijk leven. Enkele voorbeelden: Rijvereniging, La Poubelle, Stichting Beheer Begraafplaatsen, BZW, CDA, gemeenteraad (lid).


19. mevrouw P.H.A. Vugs-Cillessen

- wonende Ophemertstraat 18, 5045 TG Tilburg
- geboren 7 november 1939

- ridder in de orde van Oranje-Nassau
Naast haar loopbaan in de verpleging bij het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg heeft zij in haar vrije tijd vele bestuurlijke nevenactiviteiten ontplooid in de gezondheidheidszorg. Voorbeelden van besturen waarin zij heeft geparticipeerd: ziekenfondsen AAZ en ZMB, verzorgingshuis De Heikant, VGZ, Pasteur ziekenhuis, Stichting De Wever.