Uitnodiging/persbericht
Debat woensdag 25 april:

Alle geesten in één klas
Apartheidsbeleid in het onderwijs op de helling

"Is het niet beter om de bijzondere scholen af te schaffen en een nieuw soort openbare school op te zetten, waarin alle geestelijke stromingen - wel of niet facultatief - aangeboden worden?"

In de grondwet is onze vrijheid van onderwijs geregeld (Artikel 23) die het mogelijk maakt dat in principe elke groepering die een eigen school wil beginnen, dat ook werkelijk kan: bijzonder onderwijs heet dat. Dit bijzonder onderwijs wordt als een groot goed beschouwd, een uiting van het gekoesterde gelijkheidsbeginsel.
Echter een van de gevolgen hiervan is dat er een apartheidsbeleid in stand wordt gehouden dat de geesten scheidt. Willen we echt naar een multiculturele samenleving waarin de diverse levensovertuigingen constructief en met serieus wederzijds respect met elkaar omgaan, moeten we dan niet van die apartheid af? Moeten we niet toe naar een algemeen onderwijs, waarin alle levensovertuigingen een plaats krijgen?

Het Humanistisch Verbond pleit -in tegenstelling tot andere levensbeschouwingen en religies- VOOR actief pluriform onderwijs en TEGEN de huidige situatie met aparte scholen voor de verschillende levensbeschouwingen en religies.

Het groeiend aantal nieuwkomers uit diverse landen en culturen brengt ook een grote verscheidenheid aan religies en levensbeschouwingen met zich mee. In zo'n samenleving horen scholen waar leerkrachten en leerlingen met een verschillende religieuze en levensbeschouwelijke achtergrond aanwezig zijn. Want door op actieve wijze aandacht te besteden aan de verschillen die in onze samenleving en op school te vinden zijn, vindt uitwisseling van standpunten plaats en leren kinderen eigen keuzes te maken en die van anderen te respecteren. Onderwijs vanuit 1 religie of levensbeschouwing is hiertoe niet in staat. Actief pluriforme scholen dus, die een afspiegeling van de samenleving vormen en leerlingen goed kunnen voorbereiden op die samenleving.

Over deze heikele en ingrijpende kwestie debatteren onder leiding van Liesbeth de Moor, journalist KRO-Radio:
Tineke van de Klinkenberg (Forum - Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling), Bart ten Broek (ex-directeur Juliana van Stolbergschool), Mohamed Rabbae (Tweede Kamerlid Groenlinks) Henk Strietman (alg. directeur Besturenraad prot.-chr. onderwijs) en Rob Limper (directeur Vereniging voor Openbaar Onderwijs). Ook Bahaddin Budak, (beleidsmedewerker Islamitisch Pedagogisch Centrum) en R. Ramnath (voorzitter St. Hindoe Onderwijs Nederland) nemen deel.

Het debat wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond in samenwerking met FORUM en debatcentrum Tumult.

DATUM: 25 april 2001
TIJD: 20.00 - 22.00 uur
PLAATS:
Debatcentrum Tumult, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 in Utrecht TOEGANG: f. 7,50 CJP en U-pas f 5,-
RESERVEREN:
tussen 10.00 en 17.00 uur tel. 030-2332430 of tumult@ision.nl

Meer informatie bij Yvonne Breuk, directeur Humanistisch Verbond. Telefoon: 020 - 521 90 00.
Reacties/vragen ook mogelijk via email: mailto:info@humanistischverbond.nl Meer informatie over het Humanistisch Verbond:
http://www.humanistischverbond.nl/