Akzo Nobel

Stabiel resultaat Akzo Nobel in eerste kwartaal van 2001

Gezonde groei bij Pharma compenseert stagnatie bij Coatings en Chemicals

Arnhem, 25 april 2001. Akzo Nobel heeft in het eerste kwartaal van 2001 een nettoresultaat van EUR 216 mln (NLG 476 mln) behaald, nagenoeg gelijk aan dat van hetzelfde kwartaal in 2000 (EUR 219 mln). Tegenover de sterke prestatie van Pharma op het gebied van humane gezondheidszorg en diergeneeskundige producten stond sterke druk op de resultaten van Coatings en Chemicals, voornamelijk veroorzaakt door stagnerende vraag. Fritz Fröhlich, Akzo Nobels CFO: "Pharma blijft een gezonde groei vertonen dankzij een sterk productenassortiment en succesvolle expansie in de Verenigde Staten. Coatings en Chemicals worden geconfronteerd met snel afzwakkende marktomstandigheden en voeren daarom hun kostenbesparings-programma's versneld uit. Eerder gaf Akzo Nobel aan te streven naar een nettoresultaat* van EUR 1 miljard voor 2001. Wij verwachten nu dat wij dit doel niet helemaal zullen halen en dat het nettoresultaat* van dezelfde orde van grootte zal zijn als het recordjaar 2000."

De totale omzet van Akzo Nobel steeg met 4% naar EUR 3,5 miljard, waaraan vooral de doorlopende Pharma-activiteiten een bijdrage leverden met een omzetgroei van 11%. "De omzetstijging van bijna 50% bij Organon in de Verenigde Staten weerspiegelt het toenemende succes in deze belangrijke markt voor onze antidepressiva, anticonceptiemiddelen, infertiliteits-producten en producten tegen overgangsklachten. Meer dan 30% van Organons inkomsten halen we nu in de Verenigde Staten. Ook Intervet en Diosynth leveren een zeer robuuste prestatie," zei Fröhlich.

"De omzet van Coatings was teleurstellend en leidde tot lagere marges. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de stagnatie van de economie in de VS en de malaise in de automobielindustrie. De financiële crisis in Turkije, een belangrijke markt voor Coatings, heeft een nadelige invloed op de Europese resultaten. Kostenbesparingsprogramma's worden nu versneld doorgevoerd, parallel aan de invoering bij de gehele onderneming van een nieuw prestatiegericht beloningsstelsel op business-unitniveau."

De activiteiten van Chemicals staan vooral onder druk door de afzwakkende economie in de Verenigde Staten. "Een derde van de omzet van Chemicals wordt gerealiseerd in de Verenigde Staten. Ook worden enkele sectoren getroffen door hogere grondstof- en energieprijzen. Maar er is ook goed nieuws van de business units Pulp & Paper Chemicals en Salt, waar de resultaten hoger waren door bleekchemicaliën in de VS, respectievelijk het gunstige winterseizoen in Noordwest-Europa."


* Exclusief buitengewone en incidentele resultaten.
Gezien deze ontwikkelingen verwacht Akzo Nobel de eerder vermelde ambitie van EUR 1 miljard nettoresultaat voor 2001 moeilijk te kunnen realiseren. In het licht van zwaardere economische omstandigheden verklaarde Fröhlich: "De economie in de VS is sneller achteruitgegaan dan wij oorspronkelijk hadden verwacht, waardoor ook de vraag in Europa en Azië nadelig is beïnvloed. De nodige maatregelen zijn genomen en we hebben EVA-targets ingevoerd om de betrokkenheid van de business units bij het scheppen van aandeelhouderswaarde te vergroten. Ondanks de tegenvallende ontwikkelingen verwacht de onderneming een nettoresultaat* van dezelfde orde van grootte als in het afgelopen jaar. Akzo Nobel heeft een zeer gezonde portfolio met snelgroeiende Pharma-activiteiten en is aanzienlijk minder conjunctuurgevoelig dan een aantal jaren geleden. Onze activiteiten en marktposities vormen een zeer solide basis voor onze winstgevendheid."


* Exclusief buitengewone en incidentele resultaten.

- - -