Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Het ontwerp van de toekomst

een kritiek op de toekomstindustrie



In de jaren zestig werd voorspeld dat er in 2000 een vaccin zou zijn tegen alle virus- en bacterieziekten, er een onbeperkte voorraad energie zou zijn dankzij kernfusie en dat we het klimaat op zee zouden kunnen beheersen, zodat er geen stormen meer zouden zijn. Eén voorspelling zou nog kunnen uitkomen als we opschieten: tussen 1997 en 2028 zouden we volgens wetenschappers onze hersenen direct op een computer kunnen aansluiten, zodat we zonder een centje pijn oud Grieks, de supersnaartheorie of de moderne Franse filosofie zouden kennen en begrijpen...

Maar ook nu maken wetenschappers zich schuldig aan allerlei toekomstvoorspellingen: zonder stimulering van nano-, bio- of andere vormen van technologie raakt ons land hopeloos achter. De nieuwe economie heeft geen plaats voor laatkomers.
Volgens Rein de Wilde missen de meeste toekomstspecialisten echter een gedegen historisch bewustzijn, waardoor ze steeds dezelfde fouten blijven maken. Verder hanteert de toekomstindustrie een naïeve kijk op technologie. Aan nieuwe apparaten en technieken wordt, volgens de Wilde geheel ten onrechte, steeds weer het vermogen toegekend oude maatschappelijke problemen op te kunnen lossen.

Rein de Wilde is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Maastricht en auteur van het boek 'De voorspellers, een kritiek op de toekomstindustrie'. Hij gaat in zijn lezing specifiek in op toekomstontwerpen en de designkant van technologie.



Woensdag 25 april
Het ontwerp van de toekomst
Prof. Dr. R. de Wilde
11.45 - 13.00 uur
Blauwe Zaal Auditorium