PERSBERICHT WEEK 17

ALLE GEESTEN IN EEN KLAS
Apartheidsbeleid in het onderwijs op de helling

De vrijheid van onderwijs in Nederland lijkt de totstandkoming van een werkelijk multiculturele samenleving tegen te werken. Moeten we daarom niet eens af van die 'vrijheid van onderwijs' en toewerken naar uitsluitend een algemeen onderwijs, waarin alle levensovertuigingen een plaats krijgen? TUMULT organiseert samen met het Humanistisch Verbond en Forum een debat over deze heikele en ingrijpende kwestie op 25 april in de Lutherse kerk.

Het bijzonder onderwijs wordt als een groot goed beschouwd, het is een uiting van het gekoesterde gelijkheidsbeginsel. Echter een van de gevolgen hiervan is dat er een apartheidsbeleid in stand wordt gehouden die de geesten scheidt. Willen we echt naar een multiculturele samenleving waarin de diverse levensovertuigingen constructief en met serieus wederzijds respect met elkaar omgaan, moeten we dan niet van die apartheid af? Op de Juliana van Stolbergschool in Ede (G.) is rond 1990 een 'interreligieus' - christelijk naast islamitisch - experiment op dit gebied gestart, maar dit is deels mislukt doordat de christelijke ouders de school gingen mijden. Die vrijheid hadden ze. Is het dan niet beter om de bijzondere scholen af te schaffen en een nieuw soort openbare school op te zetten, waarin alle geestelijke stromingen - wel of niet facultatief - aangeboden worden?

Over deze heikele en ingrijpende kwestie debatteren onder leiding van Liesbeth de Moor, journalist KRO-Radio: Zeki Arslan, onderwijsspecialist Forum - Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, Bart ten Broek, adviseur (ex-directeur Juliana van Stolbergschool), Mohamed Rabbae, Tweede Kamerlid Groenlinks, Henk Strietman, alg. directeur Besturenraad (prot.-chr. onderwijs), en Rob Limper, directeur Vereniging voor Openbaar Onderwijs. Ook Ba-haddin Budak, beleidsmedewerker Islamitisch Pedagogisch Centrum, en R. Ramnath, voorzitter Stichting Hindoe Onderwijs Nederland, nemen deel.

In samenwerking met Humanistisch Verbond en Forum.

Het debat vindt plaats in de Lutherse kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree f 7,50/CJP & U-Pas f5,00. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of tumult@ision.nl.