Vlaamse Volksunie

VU tegen hertekening kiesomschrijvingen zonder één kieskring Vlaams-Brabant (25/04/01)

De VU neemt met weerzin kennis van de verdachtmakingen van CVP-voorzitter De Clerck aan haar adres. Volgens de CVP past de intentieverklaring van premier Verhofstadt ter hertekening van de kiesomschrijvingen voor de Kamer in een ruilhandel met de VU om de goedkeuring van de Lambermont-akkoorden af te dwingen.

Deze loze beschuldigingen getuigen niet louter van een politieke platvloersheid, maar eveneens van een verregaande domheid. Het betreft immers een oud regeringsvoorstel dat reeds op zaterdag 20 mei 2000 werd bekendgemaakt, zij het zonder de idee van een nationale kiesomschrijving. Reeds toen reageerde de VU, met een persmededeling d.d. 21 mei, afwijzend op dit voorstel. Net zoals vandaag.

De federale regering trekt de logica van haar beslissing immers niet door tot de provincie Vlaams-Brabant. Voor Vlaams-Brabant zou, in tegenstelling tot de rest van Vlaanderen, een aparte regeling gelden. Brussel en Halle-Vilvoorde zouden nog steeds één kiesomschrijving blijven vormen. Dit stelt Franstaligen in het betreffende Vlaams kiesarrondissement in staat om voor Kamer en Senaat te stemmen voor Franstalige lijsten, terwijl in Wallonië níet kan gestemd worden voor Vlaamse lijsten! Ook in de Belgische modelstaat is nog steeds niet iedereen gelijk in de uitoefening van fundamentele democratische rechten. Taalaanhorigheid primeert op democratische beginselen.

De VU is louter en alleen bereid de regeringsvoorstellen te ondersteunen indien de nieuwe regelgeving gepaard gaat met een horizontale splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.
Indien de regering vasthoudt aan een specifieke regeling voor Vlaams-Brabant trekt de VU naar het Arbitragehof, met het oog op de vernietiging van de wet op basis van de schending van het gelijkheidsbeginsel.

De CVP, die haar particuliere electorale belangen geschaad ziet door het regeringsvoorstel, kan er van op aan dat de VU zich bij de evaluatie van de teksten van Lambermont-bis én van de resultaten uit de Brusselse mini-costa, louter zal laten leiden door één belang: het algemeen Vlaams belang.

Auteur:
VU-nationaal
Fons Borginon, algemeen voorzitter a.i.

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be