GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief

25 april 2001 19:26

GroenLinks ontevreden over de omgang van justitie met Irakese hongerstakers

(25 april 2001)

Op verzoek van Femke Halsema vindt donderdag 26 april een spoedoverleg plaats over de Irakese hongerstakers. Staatssecretaris Kalsbeek heeft vandaag - op verzoek van GroenLinks - de Kamer per brief geinformeerd. Halsema beschouwt deze brief als 'onbevredigend'.

De staatssecretaris heeft de Kamer geschreven dat onderzoek naar de dossiers van de hongerstakers opnieuw tot afwijzing heeft geleid. Een onderbouwing ontbreekt echter. Halsema zal Kalsbeek vragen of justitie heeft gepraat met de hongerstakers over hun motieven voor de hongerstaking en hun angsten voor terugkeer.

Bij GroenLinks leven bovendien grote aarzelingen over de veiligheid van Noord-Irak, gezien de machtsstrijd tussen de verschillende Koerdische facties en de immer aanwezige lange arm van Saddam Hoessein. Ook ontbreken er autoriteiten die de bewoners van het gebied kunnen beschermen.

Halsema zal daarom verzoeken om versneld een actueel ambtsbericht over de situatie in Noord-Irak naar de Kamer te zenden. Daarnaast zal zij aandringen op een second opinion van een gezaghebbend persoon inzake de veiligheidssituatie in Irak.