Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)

Brabantse Kunstbus wint Reizigersprijs

De Kunstbus voor senioren van BBA Tours heeft de Reizigersprijs 2001 van ROVER met als thema 'openbaar vervoer en recreatie' in de wacht gesleept. De prijs bestond dit jaar uit een bronzen beeld van de Edese kunstenaar Paul Dunky Jacobs, naar een tekening van Len Munnik. De andere genomineerden de Biesbus van Stadsvervoer Dordrecht, de Veluwe Reispas van ConneXXion en Landal GreenParks, de wandelingen van NS en de OV-promotie van de Stichting Zevenheuvelenloop kregen een eervolle vermelding, in de vorm van een ingelijste oorkonde.

"U bent vijftig jaar of ouder, woont in Noord-Brabant en houdt van cultuur en gezelligheid. U heeft echter geen eigen vervoer of u wilt er 's avonds niet meer alleen op uit, maar u wilt toch graag naar een concert of toneelstuk." Zo prijst de Kunstbus zich aan, een initiatief van de Ouderenbonden, het Noordbrabants Genootschap en BBA Tours. Deelnemers betalen vijftien gulden bovenop hun museum- of schouwburgkaartje voor het busvervoer en een consumptie. "Een project waarbij de vraag van het individu centraal staat en waar men, ondanks een tegenslag in de subsidieverstrekking, het maatschappelijk belang toch prioriteit geeft", aldus het rapport van de jury. "Het project heeft een groot verleidend effect", aldus de jury, "en biedt groeimogelijkheden voor andere doelgroepen." Bovendien is het een voorbeeld dat gemakkelijk kan worden overgenomen door andere vervoerbedrijven in andere regio¹s van Nederland, waar dezelfde problematiek speelt.

De jury bestond dit jaar uit de Noord-Brabantse verkeersgedeputeerde Jan Boelhouwer (PvdA), het Tweede-Kamerlid Femke Halsema (GroenLinks), hoofdredacteur Ed Lodewijks van de Kampioen (ANWB), voorzitter Aleid Rensen van het Drentse Landschap en bestuurslid Annet de Wit van ROVER.

Amersfoort, 25 april 2001

Deze pagina is gemaakt op: 25-04-2001
Laatste verandering: 25-04-2001