PERSBERICHT - 25 APRIL 2001

Nieuwsbrief Deens Verkeersbureau april 2001

Inhoud:

Veel nieuwe attracties in Deense pretparken
Flessehals verdwenen in route naar Jutland
Grootste vikingmarkt van Denemarken in Ribe
Meer Michelin-sterren voor Deense attracties
Expositie Deens glasdesign in Kopenhagen
Sting treedt op in Tivoli Kopenhagen
Danfoss begint attractiepark op eiland Als
Dylan en Young naar Roskilde Festival
Zeehonden kijken per houten schip
`Levende geschiedenis' in Deens openluchtmuseum
Weer Noordzee-strandmarathon op 1 juli
Ontmoet een Deen aan de eettafel
Carnaval in Aalborg
Adressen en telefoonnummers

Veel nieuwe attracties in Deense pretparken

De grote Deense pretparken beginnen het nieuwe seizoen met tal van nieuwe attracties. Zij verwachten daarmee de komende jaren nog meer bezoekers te zullen trekken.

Het Kopenhaagse Tivoli, de grootste publiekstrekker van het land, heeft een wereldprimeur: Monsunen ('de Moesson'), een attractie waarvan geen tweede bestaat. Per keer kunnen veertig mensen mee op een spectaculair luchtreisje door het park, waarbij ze krachten van ongeveer 4 G zullen ondergaan en kunnen ervaren wat gewichtloosheid is. Tijdens het reisje doet de 'Moesson' zijn naam eer aan en zorgt voor veel water en wind. De nieuwe attractie is gebouwd in oosterse stijl, met twee minaretten van 22 meter hoogte en grote spiegelbassins waarin zich water bevindt. Tivoli heeft inmiddels de hekken al weer geopend en op 1 mei a.s. zal de 'Moesson' zijn wereldpremière beleven.

Legoland
, het populaire park in Billund in Midden-Jutland, heeft een nieuw themagebied in gebruik genomen, Imagination Zone, met o.a. interactieve fonteinen en het Imagination Theater, waarin de show 'Lego Life on Mars' kan worden meebeleefd, een spektakel vol bijzondere geluids- en lichteffecten. Voor de jongste bezoekers zijn er vernieuwingen in het kleurrijke Duplo Land, waar de dieren zijn gaan praten. Legoland is inmiddels weer geopend voor publiek en sluit dit seizoen op 28 oktober a.s. met een feestelijk vuurwerk.

Meer info via internet: www.tivoli.dk
en www.legoland.dk

Flessehals verdwenen in route naar Jutland

De Elbetunnel bij Hamburg, de beruchte flessehals in de route van de E45 in Noord-Duitsland van en naar Jutland, is sinds kort voorzien van een elektronisch geleidesysteem, waardoor het aantal files sterk wordt beknot. Het nieuwe systeem betekent onder meer een belangrijke verbetering voor automobilisten die via Noord-Duitsland onderweg zijn naar Denemarken of die er uit terugkeren.

Het nieuwe systeem berekent aan de hand van het verkeersaanbod automatisch de juiste snelheid voor automobilisten die door de tunnel willen rijden. Als de automobilisten zich aan de op panelen aangegeven richtsnelheden houden kunnen files grotendeels worden vermeden. Weggebruikers die zich niet aan de snelheden houden kunnen trouwens rekenen op een bekeuring.

Grootste Vikingmarkt van Denemarken in Ribe

In het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 mei a.s. wordt in het Ribe VikingeCenter bij het stadje Ribe, in het zuidwesten van Jutland, weer de jaarlijkse Vikingmarkt gehouden. Het is de grootste en meest gevarieerde in zijn soort die Denemarken kent.

Op de markt, waaraan honderden mensen actief meedoen, wordt onder meer veel aandacht besteed aan handnijverheid uit de Vikingtijd. In tal van kraampjes zullen deskundigen laten zien hoe allerlei artikelen destijds werden vervaardigd. Op de markt zal ook muziek uit de Vikingtijd te horen zijn. Verder zijn er demonstraties boogschieten en paardrijden en worden er gevechten uit genoemde periode nagebootst.

In het VikingeCenter in Ribe is te zien hoe de Vikingen leefden en werkten. Er staan onder meer enkele kopieën van gebouwen en huizen uit de Vikingtijd. Bezoekers kunnen er demonstraties bijwonen en ook zelf meedoen aan allerlei activiteiten.

Meer info: Ribe VikingeCenter, Lustrupvej 4, DK-6760 Ribe, tel. +45 75 41 16 11. Het centrum is dit jaar geopend van 1 mei - 30 september en van 10-15 oktober. www.ribevikingecenter.dk

Meer Michelin-sterren voor Deense attracties

Denemarken heeft in totaal veertien sterren meer toebedeeld gekregen in de nieuwe 'groene' Michelingids voor Scandinavië die dezer dagen is verschenen. In de gids krijgen bezienswaardigheden en attracties een waardering aan de hand van een systeem dat van één ster tot en met drie sterren gaat.

In de vorige uitgave (van 1997) kregen in totaal 94 Deense attracties en bezienswaardigheden van de onderzoekers van Michelin tenminste één ster toebedeeld. In de nieuwe gids zijn dat er in totaal 108. Vijftien Deense attracties hebben het maximale aantal van drie sterren ontvangen. Bij de vorige waardering bedroeg dit aantal acht.

Statens Museum for Kunst en het havenkwartier Nyhavn in Kopenhagen, het museum Vikingskibshallen in Roskilde, het openluchtmuseum Den Gamle By in Århus en het kunstmuseum Lousiana in Humlebæk op het eiland Seeland zijn van twee naar drie sterren gegaan. De Domkerk in Ribe kwam van één ster op drie sterren en de wijk rondom het Hans Christian Andersen Huis in Odense op het eiland Funen sleepte in één klap drie sterren in de wacht. Kasteel Egeskov in Kværndrup op Funen, kasteel Kronborg in Helsingør, kasteel Frederiksborg, de stad Kopenhagen als geheel, Nationalmuseet, de Carlsberg Glyptotek en kasteel Rosenborg (alle in Kopenhagen) en de Domkerk van Roskilde behielden hun drie sterren. Nieuw op de lijst is het stadje Ærøskøbing op het eiland Ærø, dat twee sterren kreeg.

Expositie Deens glasdesign in Kopenhagen

In Kopenhagen is een expositie te bewonderen met topstukken van in Denemarken vervaardigd glaswerk. De tentoonstelling, Danish Design in glas, 1925-2000, is te zien op de eerste verdieping van Holmegaard Gallery aan de Amagertorv 8 in Kopenhagen (in het winkel-wandelgebied Strøget). Alle pronkstukken zijn in genoemde periode vervaardigd in de bekende glasfabrieken van Holmegaard.

De Deense fabriek werd in 1825 gesticht, maar ging pas honderd jaar later samenwerken met professionele ontwerpers. Bekende ontwerpers als Arne Jacobsen, Henning Koppel, Nanna Ditzel en Verner Panton werkten voor het bedrijf. Op de tentoonstelling zijn onder meer beroemde stukken van hen te zien. De expositie duurt t/m zaterdag 26 mei a.s. en is gratis toegankelijk tijdens de winkel-openingsuren.

Meer info via internet: www.holmegaard.com
en www.royalshopping.dk

Sting treedt op in Tivoli Kopenhagen

De wereldbekende bassist en zanger Sting treedt woensdagavond 6 juni a.s. op in Kopenhagen. Het wordt een optreden in de openlucht in het recreatiepark Tivoli. Sting verschijnt met een band, waarin tal van andere bekende artiesten spelen, zoals de gitarist Dominic Miller, de trompetist Chris Botti en de pianist Jason Robello.

Sting maakt dit jaar een toernee door 29 landen. Hij zal onder meer optreden bij de piramides van Egypte en op een berg in Oostenrijk. Zijn concert in Tivoli is het enige in Denemarken.

Meer info: Tivoli, Vesterbrogade 3, DK-1630 Kopenhagen, tel. +45 33 75 03 38 en internet: www.tivoli.dk

Danfoss begint attractiepark op eiland Als

Het Deense industriële concern Danfoss A/S opent in de loop van volgend jaar de eerste attracties in een groot evenementenpark dat wordt ontwikkeld nabij zijn hoofdkwartier in Nordborg op het eiland Als (voor de zuidoostkust van Jutland). Het attractiepark zal in het teken staan van moderne technologie. Alle attracties krijgen een educatief karakter en zullen een relatie hebben met de produkten van Danfoss - voornamelijk regelinstallaties voor verwarmings- en koelapparatuur. Voor de realisatie van de plannen werkt Danfoss samen met de Amerikaanse firma Economics Research Associates (ERA), die ook voor de Disney-parken, het park van Universal Studios in Hollywood en de drie parken van Legoland werkzaam is.

Danfoss wil een attractiepark in de geest van Tivoli in Kopenhagen en is bereid de komende jaren een bedrag van zo'n half miljard Dkr. in het project te investeren. Over tien jaar, als het park helemaal klaar is, zouden er tenminste 500.000 bezoekers per jaar moeten zijn. Het park wordt ontwikkeld in samenhang met het bestaande Danfoss Museum en Teknorama.

De eerste attracties van het nieuwe park worden een interactief museum en het (aangepaste) IJslandse paviljoen van de EXPO 2000 in Hannover, dat onder meer een `geyser' bevat die werkt door middel van een stelsel van Danfoss-pompen.

Dylan en Young naar Roskilde Festival

Tijdens het komende Roskilde Festival 2001 (28 juni-1 juli) zullen verscheidene muzikale zwaargewichten optreden. Tot degenen die een contract voor een optreden tekenden behoren Bob Dylan en Neil Young, twee grootheden in de wereld van de rockmuziek. Verder staan optredens vast van Beck, het Ierse trio JJ72 en van de 'superentertainer' Robbie Williams.

Voor het festival, het grootste in zijn soort in Europa, zijn dit jaar extra veiligheidsmaatregelen van kracht om een ongeval, zoals zich vorig jaar voordeed, zoveel mogelijk uit te sluiten. Het aantal kaarten dat voor het 4-daagse evenement wordt verkocht blijft beperkt tot 70.000.

Meer inlichtingen: Roskilde Festival, Havsteensvej 11, DK-4000 Roskilde, tel. +45 46 36 66 13, fax +45 46 32 14 99, internet: www.roskilde-festival.dk

Zeehonden kijken per houten schip

Op de Limfjord in het noorden van Jutland worden het komende vakantieseizoen minicruises aangeboden waarop de zeehonden in het gebied kunnen worden bekeken vanaf oude houten schepen. Het gaat om de tweemaster Havgassen en de schoener Saga, die in het westelijk deel van de Limfjord zullen varen. De Havgassen vaart vanuit Skive, Thisted en Doverodde. Onder meer zijn vijf uur durende zeehondensafari's mogelijk en tochten van twee uur waarop de zonsondergang kan worden bewonderd. De Saga vertrekt vanuit Fur, Nykøbing Mors en Glyngøre. Ook hier is keuze uit lange en korte tochten.

Wie de Limfjord vanaf het water wil verkennen kan dat overigens ook uitstekend doen vanaf een van de kleine passagiersschepen die op verschillende plaatsen in het gebied als veerboten dienst doen. Deze zogeheten 'Limfjordsbussen' vervoeren in veel gevallen ook auto's.

Meer informatie: Skive-egnens Turistbureau, tel. +45 97 52 32 66, Thisted Turistbureau, tel. +45 97 92 19 00 en Morsø Turistbureau, tel.
+45 97 72 04 88.

'Levende geschiedenis' in Deens openluchtmuseum

Het Deense openluchtmuseum 'Den Fynske Landsby' in Odense op het eiland Funen bemant deze zomer zijn 'activiteitenboerderij' Skamby-Torupgården met acteurs in historische kledij, die zullen zorgen voor een stukje 'levende geschiedenis' in de stijl van het midden van de 19e eeuw. De acteurs zullen werkzaamheden uitvoeren zoals die in die tijd op het platteland voorkwamen en zonodig uitleg geven aan bezoekers.

Het openluchtmuseum heeft voor het nieuwe seizoen enkele uitbreidingen ondergaan. Nieuw is onder meer een compleet ingerichte boerenschuur uit ca. 1600. Het museum besteedt dit jaar in het bijzonder aandacht aan de eetcultuur op het Deense platteland in vroeger eeuwen.

Meer info: Den Fynske Landsby, Sejerskovvej 20, DK-5260 Odense S, tel.
+45 66 13 13 72, internet: www.odmus.dk

Weer Noordzee-strandmarathon op 1 juli

Op zondag 1 juli a.s. wordt de Noordzeestrandmarathon weer gelopen tussen Vejer Strand en Hvide Sand in het westen van Jutland. Het is 's werelds enige marathon op het strand. Er is ook een halve marathon en er zijn wedstrijden over 5 en 10 kilometer - voor de getrainde atleten, maar ook voor gezinnen. De eerste strandmarathon in de geschiedenis vond vorig jaar juli op dezelfde locatie plaats. Er deden toen 1500 hardlopers uit elf landen aan mee.

Meer informatie: Turistgruppen Vestjylland, tel. +45 75 28 74 00 en internet: www.beachmarathon.com

Ontmoet een Deen aan de eettafel

Een bezoek aan Kopenhagen kan extra interessant worden door een Deens gezin thuis te ontmoeten aan de eettafel. Dat kan als onderdeel van het programma Meet the Danes at dinner, waarvoor buitenlandse bezoekers kunnen boeken bij het nieuwe (tweede) VVV-kantoor in de Deense hoofdstad genaamd Meet the Danes Tourist Information & Tour Organizer. De prijs van deelname is 225 Dkr. per persoon voor volwassenen. Kinderen van 6 t/m 14 jaar betalen 125 Dkr. en voor kinderen van 0 t/m 5 jaar wordt niets berekend.

Voor meer info en/of boekingen: Meet The Danes Tourist Information & Tour Organizer, Kopenhagen, tel. +45 33 46 46 46, fax +45 33 46 46 47, e-mail: info@meetthedanes.dk
(terug naar top)

Carnaval in Aalborg

In de stad Aalborg in het noorden van Jutland wordt op zaterdag 26 mei a.s. het jaarlijkse carnaval gevierd, het grootste feest in zijn soort in Noord-Europa. De stad aan de Limfjord staat dan geheel in het teken van Zuid-Amerika. Er worden zeker 40.000 mensen verwacht. De avond ervoor strijden diverse carnavalsorkesten in de stad om de hoogste eer.

Op 20 mei wordt het kindercarnaval in Aalborg gehouden, ook een jaarlijks terugkerend festijn. Ongeveer 10.000 kinderen in de leeftijd van 12-17 jaar paraderen dan in Latijns-Amerikaanse kostuums door het Kildepark, waar zij zich vervolgens kunnen uitleven in allerlei spelletjes.

Meer info: Karneval i Aalborg, Hasserisgade 10, DK-9000 Aalborg, tel.
+45 9813 7211, email: info@karnevaliaalborg.dk en internet: www.karnevaliaalborg.dk
(terug naar top)