CDA

Na rapport Albeda: Borst moet met anti-rook- en anti-alcoholmaatregelen komen

Tweede Kamerlid Siem Buijs vindt dat minister Borst (VWS) nu eindelijk eens met een pakket samenhangende anti-rook- en alcoholmaatregelen moet komen. Hij zegt dit naar aanleiding van de presentatie van het rapport 'Sociaal-economische gezondheidsverschillen verkleinen' van de commissie Albeda, 24 april jl.

Gezondheidsverschillen tussen mensen met een hoge en een lage sociaal-economisch status ontstaan vooral door gedrag, bijvoorbeeld roken, en in iets minder mate door materiële omstandigheden, bijvoorbeeld geldgebrek. In groepen met een lage sociaal-economische status komt vaker ongezond gedrag voor, zo heeft de commissie geconstateerd. Ook is er in deze groepen vaker sprake van psychosociale klachten, zoals bijvoorbeeld stress door geldproblemen. Verder is ook het wonen in achterstandswijken niet bepaald bevordelijk voor de gezondheid.

De commisie Albeda adviseert onder meer minister Borst (VWS) een actiever anti-alcohol -en rookbeleid te voeren.

Consulenten in achterstandswijken aanstellen
"Het huidige beleid van de minister heeft geen handen en voeten. Het beperkt zich tot ge- en verboden en hogere accijnzen," zegt Siem Buijs. "In achterstandswijken zouden consulenten moeten worden aangesteld, die door middel van protocollen het gedrag van met name jongeren proberen te beïnvloeden."

Beloning voor scholen waarvan leerlingen niet (gaan) roken

"Verder," zegt Buijs "kan scholen een financiële beloning in het vooruitzicht worden gesteld, als zij erin slagen om bijvoorbeeld 90% van hun leerlingen van het roken af te houden. Ook kan ik mij voorstellen dat nationale sporthelden, als een soort ambassadeur, scholen bezoeken om door middel van hun verhaal een lifestyle-verandering onder jongeren teweeg te brengen. Jongeren moeten al op de leeftijd van 10 tot 12 jaar worden aangesproken en voorgelicht over de gevolgen van roken en alcoholgebruik."