Gemeente Alkmaar


25 april 2001

Alkmaar gaat `wild parkeren' van fietsen in stationsgebied aanpakken

De gemeente Alkmaar gaat het zogenaamd wild parkeren van fietsen in het stationsgebied aanpakken. Aanleiding voor dit initiatief is de toenemende overlast die ontstaat door (brom)fietsen die willekeurig staan geparkeerd tegen bomen, hekjes en banken rondom de ingang van het station aan de stationsweg. Veel ouderen en gehandicapten en bezoekers ondervinden hiervan last. Doel is het stationsgebied weer gebruiksvriendelijk te maken. Zonodig worden verkeerd geparkeerde rijwielen verwijderd. Deze rijwielen kunnen vervolgens tegen betaling worden afgehaald. Momenteel wordt gewerkt aan de uitwerking van deze plannen. Wanneer de wegsleepregeling van kracht gaat is nog niet bekend.

Behalve overlast voor bezoekers van het stationsgebied ondervinden de medewerkers van de gemeentereiniging hinder van de `wild geparkeerde' rijwielen. Zij worden belemmerd in hun werk en kunnen het straatvuil in stationsgebied niet adequaat opruimen.

Wegsleepregeling
Het college van B&W heeft het stationsgebied aangewezen als gebied waar het verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten te plaatsen of te laten staan. Parkeren van (brom) fietsen is alleen toegestaan in de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen. Er zijn onlangs 100 extra fietsparkeerplaatsen bijgeplaatst, waardoor een goede plek voor de fiets kan worden gevonden. Rijwielen die alsnog ergens staan waar dat niet mag, worden verwijderd. Deze verwijderingsacties, zogenaamde 'veegacties' zullen van tevoren worden aangekondigd. De verwijderde fietsen worden tijdelijk opgeslagen en kunnen na betaling van kosten door de eigenaar worden afgehaald. Het tarief hiervoor bedraagt f 25,- plus f 2,- per dag dat deze is opgeslagen, met een maximum van 90 dagen. Door borden en voorlichtingsacties worden de reizigers/rijwielparkeerders op de hoogte gebracht van de parkeerbepalingen.


1/05/01