Limburgs Museum


Toegevoegd: 19-4-01 Films in het Limburgs Museum op 26 april en 29 april

KONINGEN EN KONINGINNEN IN LIMBURG

In de filmzaal van het Limburgs Museum in Venlo zijn weer twee voorstellingen met historisch filmbeelden gepland. De eerste vindt plaats op donderdag 26 april om 13.00 uur en heeft de schutterij van Gronsveld en zijn koningen tot onderwerp. Op zondag 29 april aan de vooravond van Koninginnedag doet het museum uitgebreid verslag van koninklijke bezoeken aan Limburg in de loop van de jaren. De dertien minuten durende film Gronsveld: drie eeuwen traditie is een prachtige documentaire uit de jaren veertig over het schuttersfeest in Gronsveld. Al eeuwenlang wordt dit festijn door Schutterij Sint Sebastiaan in stand gehouden. De Jonkheid speelt een belangrijke rol in de voorbereidingen van het feest, maar de kerk is minstens zo aanwezig. Het hele dorp trekt er uiteindelijk enthousiast op uit om mee te gaan in de processie. We zien in uiterst authentieke beelden een aantal aspecten van deze lange traditie, vlak voordat de jaren zestig dergelijke gebruiken een heel ander karakter geven.

Rondvaart

Op zondag 29 april om 13.30 uur ruim aandacht aan andere koninginnen en wel die uit het Huis van Oranje. Onder de titel Koninginnen op bezoek in Limburg worden vijf filmreportages vertoond van bezoeken aan Limburg in respectievelijk 1925, 1935, 1948, 1950 en 1952. Dit programma duurt 45 minuten. De eerste reportage doet verslag van het bezoek van koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana aan Venlo op 22 oktober 1925. We zien onder meer de aankomst van het gezelschap op het station van Venlo, toespraken, inspectie van de erewacht en het defilé van Noord-Limburgse verenigingen. De reportage werd gemaakt in opdracht van het Venlose Rembrandttheater. Polygoon filmde in 1935 de opening van het Julianakanaal. Bij gelegenheid daarvan was een rondvaart georganiseerd voor de koninklijke gasten koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana. Met het schip Prins Hendrik werd van Maastricht over de Maas en het nieuwe kanaal tot aan de sluis van Maasbracht gevaren. In tegenstelling tot de film uit 1925 is dit filmverslag perfect geregisseerd. De cameravoering en staccato montage tonen de makers van het bioscoopjournaal op hun best. Ook het publiek uit de dorpen langs het kanaal houdt zich fijntjes aan de aanwijzingen: Op het juiste moment uitzinning zwaaien. De eerste beelden in kleur van een koninklijk bezoek zijn van Hub. Leufkens en laten koningin Juliana in Heerlen zien in 1948.

Fakkeloptocht

Het koninklijk bezoek aan Limburg is een lange Polygoonreportage van het eerste officiële na-oorlogse bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard aan Limburg, op 24 en 25 april 1950. Er werd meteen een tweedaagse tour van gemaakt. Het eerste deel van de reportage gaat over het bezoek aan Maastricht, met onder andere een galasoiree en een fakkeloptocht. In het tweede deel van de film gaat het bezoek verder de provincie in. In Zuid-Limburg worden Valkenburg, Heerlen, Hoensbroek, Geleen en Sittard aangedaan. In de grotten van Valkenburg vindt een balletvoorstelling plaats. In Sittard bekijkt het gezelschap een schuttersparade. Het derde deel van de reportage toont de reis verder in noordelijke richting. Achtereenvolgens worden bezocht: Roermond, het sanatorium in Horn, Weert, Blerick, Venlo en Venray.

Emigratiecursus

Tot slot wordt een film uit 1952 vertoond van de Maastrichtenaar Pierre Pans met als titel en onderwerp Koningin Juliana bezoekt instellingen van de LLTB. Eerst wordt een kijkje genomen op de Landbouwhuishoud- en opleidingsschool te Posterholt. De koningin wordt rondgeleid langs verschillende activiteiten, zoals naailes en les in kinderverzorging. Dan een bezoek aan de algemene vergadering van de Limburgse Boerinnenbond in Roermond. Hier biedt men de koningin typisch Limburgse landbouwprodukten aan. Tenslotte is de koningin te gast bij de afsluitende les van een emigratiecursus in Venray. De cursisten laten horen hoe ze de Engelse taal beheersen.