Gemeente Geldermalsen


Wekelijkse actualiteiten

Gemeentelijke Actualiteiten

* Kernbezoek Meteren

* Informatieavond over aanpak wegen in Tricht
* Renovatie Parallelweg Rhenoy en Industrieweg Geldermalsen
* Wet Milieubeheer

* Verleende vrijstelling bestemmingsplan Buitengebied
* Vaststelling hogere waarde Wet geluidhinder
* Activiteiten

* GEEF HET DOOR, RECHTS GAAT VOOR

* Informatie Betuweroute

* 3e Termijn aanslag Rioolrecht/hondenbelasting 2000
* Informatie Betuweroute

* Zitting commissie voor bezwaar- en beroepschrifte 3 mei 2001
* Wie wil bouwen

* Kapvergunningen

.

Gemeentelijke Actualiteiten
Kernbezoek Meteren

In de serie kernbezoeken is op maandag 7 mei a.s. Meteren aan de beurt. Vanaf 20.00 uur gaan in het dorpshuis onder leiding van de burgemeester de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen met de aanwezige inwoners van Meteren in discussie over tal van onderwerpen die er rond dorp spelen.

Deze week wordt huis-aan-huis een uitnodiging voor deze avond verspreid.

Informatieavond over aanpak wegen in Tricht

Het is de bedoeling in Tricht enkele straten op te knappen. Hierover wil het gemeentebestuur eerst met de direct aanwonenden overleggen. Inmiddels zijn zij via een bewonersbrief persoonlijk uitgenodigd voor een informatieavond in het Dorpshuis Tricht op woensdag 9 mei a.s.
* 19.30 uur: Roemershof en Rodenburgstraat
* 21.00 uur: Bantamlaan

Nadere informatie kunt u krijgen bij de afdeling Gemeentewerken, tel. 0345-586752 (dhr. Hamelink) of 586749 (dhr. Brok).

Renovatie Parallelweg Rhenoy en Industrieweg Geldermalsen

Binnenkort start de renovatie van de Parallelweg te Rhenoy gelegen tussen de aansluitingen met de Tiendweg en Acquoysemeer. De werkzaamheden bestaan uit het incidenteel uitfrezen en het herstellen van het wegdek waarna over de gehele weg een nieuw asfaltdek wordt aangebracht. De aanwonenden ontvangen nog persoonlijk bericht over het exacte tijdstip van uitvoering. Informatie: afdeling Gemeentewerken, dhr. G. Snel, tel. 0345-586748.

Ook de Industrieweg te Geldermalsen gaat op de schop en wel het gedeelte tussen de aansluitingen met de Oudenhof en het Laageinde. Het betreft hier het vernieuwen van de fundering ter hoogte van de bestaande woningen, het incidenteel uitfrezen en herstellen van het restant van het wegdek waarna vervolgens ook hier een nieuw asfaltdek wordt aangebracht. Aanwonenden worden nog nader geïnformeerd. Informatie: afdeling Gemeentewerken, dhr. W. van Wel, tel. 0345-586753.

Wet Milieubeheer

Vanaf vrijdag 27 april 2001 ligt ter inzage:

Verleende vergunning:

Aan A. Kon te Tricht, voor het veranderen van (de werking van) een varkenshouderij, gelegen aan Middelweg 58 te Tricht.
* Beroep: tot en met 6 juni 2001 uitsluitend voor:

1. degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;

2. de adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit;
3. degenen die bedenkingen hebben tegen wijzi-gingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het onwerp daarvan zijn aange-bracht;

4. belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verwe-ten geen bedenkingen te heb-ben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit; in tweevoud toe te zenden aan de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.


* Toelichting: na afloop van de beroepstermijn wordt de vergunning van kracht tenzij beroep is ingesteld èn een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend; de vergunning wordt niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
* Inzage stukken Alle toelichtende stukken liggen tijdens openstellingstijden in het gemeentehuis bij de vakbalie Bouwen & Wonen ter inzage.

* Inlichtingen: Vakbalie Bouwen en Wonen, tel 0345-586686.
* Geldermalsen, 26 april 2001.

Verleende vrijstelling bestemmingsplan Buitengebied
* Bekendmaking : artikel 19, lid 1, Wet op de Ruimtelijke Ordening/ Awb

* Ter inzage : gedurende zes weken na verlening vrijstelling
* Toelichting : met de vrijstelling wordt de planologische medewerking verleend voor de aanleg van de Randweg 5e fase.
* Bezwaren : conform de regels van de Algemene Wet Bestuursrecht kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Tevens kan voorlopige voorziening worden aangevraagd bij de president van de
Arrondissementsrechtbank te Arnhem. Voor termijnen etc. kan men zich wenden tot de vakbalie.

* Inlichtingen : vakbalie Bouwen en Wonen, tel. 0345-586686
* Datum publicatie : 26 april 2001

Vaststelling hogere waarde Wet geluidhinder

* Bekendmaking : artikel 83 Wet Geluidhinder (Wgh)/Algemene Wet Bestuursrecht

* Ter inzage : Besluit van Gedeputeerde Staten tot vaststelling van hogere waarden ingevolge de Wet Geluidhinder, ten behoeve van de aanleg Randweg 5e fase

* Inzagetermijn : vanaf datum publikatie, gedurende 6 weken
* Reacties : richten aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX ARNHEM

* Inlichtingen : vakbalie Bouwen en Wonen, tel. 0345-586686 of provincie Gelderland, afdeling Milieu en Water, 026 - 3598752
* Datum publicatie : 26 april 2001

Activiteiten

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij vergunning/ontheffing hebben verleend aan:

* Vereniging Fanfare "Wilhelmina" Buurmalsen voor het organiseren van diverse festiviteiten vanaf 23 mei tot en met 27 mei a.s. in en om de feesttent in de speeltuin aan de Pr. Willem Alexanderstraat te Buurmalsen en voor het plaatsen van 3 aankondigingsborden.

Indien u zich met deze beslissing (en) niet kunt verenigen, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking van deze beslissing(en) aan betrokkenen, een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van het bezwaar.

Tijdelijke wegafsluitingen in verband met diverse activiteiten op maandag 30 april a.s.

Geldermalsen

In verband met de activiteiten op Koninginnedag zal op 30 april a.s. van 06.00 tot 24.00 uur het Marktplein, Korte Kerkstraat, parkeerterrein Achter het Veer (noordelijk deel) en het Plantsoen worden afgesloten. Het vuurwerk dat op 30 april om ca. 22.00 uur wordt afgestoken vindt op een andere locatie plaats dan eerder gepubliceerd, namelijk naast zwembad "De Steenvliet' in het Middengebied te Geldermalsen.

Tricht

In verband met de activiteiten op Koninginnedag op 30 april a.s. zal de Kerkstraat van 9.00 tot 10.00 uur worden afgesloten en de Prins Johan Frisoplaats van 9.00 tot ca. 18.00 uur.

GEEF HET DOOR, RECHTS GAAT VOOR

Alle bestuurders van rechts krijgen voorrang op gelijkwaardige kruisingen.

Vanaf 1 mei 2001 moeten bestuurders op gelijkwaardige kruisingen voorrang verlenen aan alle bestuurders die van rechts komen. Hiermee vervalt de regel dat 'snelverkeer' op gelijkwaardige kruisingen voor 'langzaam verkeer' gaat.

Waarom deze verandering?

De maatregel is genomen om de voorrangsregels te vereenvoudigen. Vanaf
1 mei 2001 geldt de algemene voorrangsregel 'rechts gaat voor' immers voor alle bestuurders en niet alleen voor bestuurders van motorvoertuigen. Hierdoor wordt de voorrangsregeling een stuk logischer en duidelijker. Dit voorkomt misverstanden, waardoor de kans op verkeersongevallen op gelijkwaardige kruisingen zal afnemen. Het is ook een veilig idee dat we nu dezelfde regels hebben als de landen om ons heen. Op vakantie bijvoorbeeld hoeven we ons in die landen niet meer aan te passen aan andere voorrangsregels.

Waar moeten we op letten?

Voortaan krijgen dus alle bestuurders die op een gelijkwaardige kruising van rechts komen, voorrang. Het is dus belangrijk te weten, wat we onder bestuurders verstaan en wat gelijkwaardige kruisingen zijn.

Wat zijn bestuurders?

Bestuurders zijn alle weggebruikers, behalve voetgangers. Het gaat dus om bestuurders van een motorvoertuig (zoals auto, vrachtauto, bus, motorfiets of tractor), fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van een brommobiel of een invalidenvoertuig, bestuurders van een paard en wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee. Voetgangers (en alle weggebruikers die daaraan gelijkgesteld zijn, zoals skeelers, skaters en steppers) zijn géén bestuurders en vallen dus niet onder de nieuwe voorrangsregel.

Wat is een gelijkwaardige kruising?

Een gelijkwaardige kruising is een kruising, waar de voorrang niet apart geregeld is. Let wel: op gelijkwaardige T-kruisingen geldt de nieuwe voorrangsregel ook! Op kruisingen, waar de voorrang wél geregeld is, bijvoorbeeld door verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie, veranderen de voorrangsregels niet. Ook op kruisingen tussen een verharde en een onverharde weg blijft de voorrangssituatie ongewijzigd. Bestuurders op de onverharde weg blijven voorrang verlenen aan alle bestuurders op de verharde weg.

Hoe zit het met de tram?

De voorrangsregels voor de tram blijven gelijk. De tram krijgt op gelijkwaardige kruisingen altijd voorrang, of hij nu van rechts of links komt.

Voorrang héb je niet, voorrang kríjg je!

Voorrang is geen recht. Het is van groot belang dat fietsers, bromfietsers, ruiters, etc. per 1 mei 2001 geen voorrang némen, als ze op gelijkwaardige kruisingen van rechts komen, maar eerst goed opletten of ze voorrang kríjgen. Oogcontact met medeweggebruikers kan daar een belangrijke rol bij spelen. Wees er altijd op bedacht dat bestuurders misschien geen voorrang verlenen. Neem bij twijfel geen risico en laat de ander gewoon voorgaan. Zorg bovendien voor een goede verlichting en reflectie op de (brom)fiets.

De belangrijkste wijzigingen kort samengevat.

* Vanaf 1 mei 2001 geldt een nieuwe voorrangsregel.
* Bestuurders moeten op gelijkwaardige kruisingen voorrang verlenen aan alle bestuurders die van rechts komen.

* Bestuurders zijn alle weggebruikers, behalve voetgangers. Het gaat dus om bestuurders van motorvoertuigen, fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van brommobielen en invalidenvoertuigen, bestuurders van een wagen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.

* Voetgangers, skeelers, skaters, steppers, etc. zijn géén bestuurders en vallen dus niet onder de nieuwe voorrangsregel.
* De nieuwe regel geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen (waaronder ook T-kruisingen). En dus niet op kruisingen, waar de voorrang geregeld is, bijvoorbeeld door verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden of een inrit-/uitritconstructie.
* Op kruisingen tussen een verharde en een onverharde weg blijft de voorrangssituatie ongewijzigd. Bestuurders op de onverharde weg verlenen voorrang aan alle bestuurders op de verharde weg.
* De tram behoudt zijn voorrangspositie. Op gelijkwaardige kruisingen krijgt de tram altijd voorrang, of hij nu van rechts of van links komt.

Nog vragen?

U kunt altijd terecht bij de postbus 51 informatielijn: 0800 - 8051 van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur. Of kijk op: www.geefhetdoor.nl.

Informatie Betuweroute

Op deze pagina informeert de Projectorganisatie Betuweroute de omwonenden over de aanleg van de Betuweroute in en rondom de gemeente Geldermalsen. Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de projectvoorlichter, mevrouw M. Weijters, te bereiken op telefoonnummer 0345-68 62 32.

Werkzaamheden aan de Boutensteinseweg

De Boutensteinseweg gaat over de A15 en in de toekomst ook over de Betuweroute. Voor de onderdoorgang van de goederenspoorlijn wordt in de Boutensteinseweg een viaduct aangebracht en zal het bestaande viaduct over de A15 worden verhoogd.

Momenteel wordt er ten noorden van de A15 een bypass, een korte omleiding, aangelegd zodat het verkeer op de Boutensteinseweg gewoon doorgang kan vinden terwijl het viaduct voor de Betuweroute wordt gebouwd en de weg wordt aangepast. Volgens de huidige planning kan de bypass vanaf donderdag 3 mei aanstaande gebruikt worden. Zowel gemotoriseerd - als fietsverkeer kan er overheen. Zodra de bypass gereed is, zal begonnen worden met de bouw van het viaduct. Gedurende de bouw is de bypass in werking. Dit is ongeveer een jaar.

Om het bestaande viaduct over de A15 te kunnen ophogen zal de Boutensteinseweg wel moeten worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar dit vindt later in het jaar plaats en zal dan bekend gemaakt worden.

3e Termijn aanslag Rioolrecht/hondenbelasting 2000

Op 31 augustus 2000 zijn de aanslagen rioolrecht/hondenbelasting 2000 opgelegd. Op 30 november 2000 vervalt de derde, tevens laatste termijn van deze aanslag. Dit betekent dat per deze datum wederom 1/3 van het aanslagbedrag betaald moet worden. Per 30 november 2000 dient de gehele aanslag voldaan te zijn.

Voor de betaling van deze termijn kunt u gebruik maken van één van de drie acceptgiro's die u zijn toegezonden bij deze aanslag.

Wanneer u de totale aanslag in één termijn wilt betalen, dan dient u in tegenstelling tot voorgaande jaren alle drie de acceptgiro's in te zenden.

Bij vermissing van de acceptgiro('s) kunt u ook een eigen overschrijvingsformulier gebruiken en het bedrag overmaken op rekeningnummer 28.50.32.615 bij de BNG te Den Haag.

Indien u een bezwaarschrift tegen de aanslag heeft ingediend of een verzoek tot kwijtschelding heeft gedaan, heeft u voorlopig uitstel van betaling gekregen. Zodra ten aanzien van uw bezwaarschrift of verzoek tot kwijtschelding een beslissing is genomen, zult u hierover nader bericht ontvangen.

Verzoek tot kwijtschelding moet uiterlijk voor 30 november 2000 ingediend worden.

Informatie

Indien u nog nadere informatie wenst over de aanslag, dan kunt u zich wenden tot de afdeling Financiën, Kuipershof 2, Postbus 112, 4190 CC te Geldermalsen

* Voor informatie over de wijze waarop de aanslag vastgesteld of berekend is kunt u contact opnemen met de cluster belastingen. Hiervoor zijn een viertal doorkiesnummers beschikbaar, n.l. 0345-58 66 59, 58 66 60, 58 66 61 en 58 66 62.
* Voor informatie over de betaling en invordering kunt u contact opnemen met de cluster financieel-beheer. Hiervoor zijn een tweetal doorkiesnummers beschikbaar, n.l. 0345-58 66 68 en · 58 66 70.

* Voor informatie over het verkrijgen van kwijtschelding, dan kunt u contact opnemen met de sector Samenleving. Hiervoor is als doorkiesnummer beschikbaar 0345-58 67 10.

Ook kunt u tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 8.30 uur - 12.30 uur) een bezoek brengen aan het gemeentehuis.

Informatie Betuweroute

Op deze pagina informeert de Projectorganisatie Betuweroute de omwonenden over de aanleg van de Betuweroute in en rondom de gemeente Geldermalsen. Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de projectvoorlichter, mevrouw M. Weijters, te bereiken op telefoonnummer 0345-68 62 32.

Markkade gedeeltelijk voor tweeëneenhalf jaar afgesloten

Momenteel kruist de Markkade het bestaande spoor Utrecht-'s Hertogenbosch gelijkvloers. Met de komst van de Betuweroute wordt de Markkade ongelijkvloers over dit bestaande spoor geleid.

Ter hoogte van de Markkade worden twee verbindingsbogen van het spoor Utrecht-'s Hertogenbosch met de Betuweroute aangelegd. Hierbij verbindt een boog de Betuweroute uit de richting Tiel met het bestaande spoor richting 's-Hertogenbosch. De andere boog verbindt het bestaande spoor met de Betuweroute richting Tiel. De bogen takken ten zuiden van de Markkade af, waarna ze onder de A15 doorgaan en vervolgens ten noorden van de A15 aansluiting vinden op de Betuweroute. Om dit te realiseren komt er een nieuw viaduct in de A15 én wordt de A15 verhoogd. Ten behoeve van dit nieuwe viaduct wordt er vanaf medio mei voorbelasting aangebracht in zowel de noordelijke als de zuidelijke berm van de A15.

Vanaf 1 mei wordt begonnen met de werkzaamheden aan de Markkade. De weg wordt opengebroken, er vindt een sanering plaats en er wordt zand aangebracht voor de weg, het viaduct en de bogen. De sanering wordt in de nabij gelegen berm en sloot uitgevoerd omdat hier een vervuiling is ontstaan door kapot gereden asfalt dat met de grond is vermengd. Het opbreken van het teerhoudend asfalt van de Markkade wordt uitgevoerd voor de grondsanering. De sanering duurt ongeveer twee weken. Daarna zal een eerste laag zand worden aangevoerd voor het viaduct in de Markkade over het bestaande spoor. Dit zand wordt met vrachtwagens aangevoerd. Vervolgens moet dit een tijd rusten waarna de volgende laag opgebracht kan worden. In totaal zullen de werkzaamheden tweeëneenhalf jaar duren.

Bovenstaande activiteiten leiden ertoe dat de Markkade voor het deel ter hoogte van het spoor Utrecht-'s Hertogenbosch zal moeten worden afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer vanuit het westen wordt via de Lage Paarden en vanuit het oosten via de Pekdel, Rijweg en vervolgens Zandweg naar de spoorovergang geleid. Deze omleidingen worden ter plaatse met verkeersborden aangegeven en duren ongeveer tweeëneenhalf jaar.

Zitting commissie voor bezwaar- en beroepschrifte 3 mei 2001

De voorzitter van de commissie voor bezwaar- en beroepschriften brengt ter openbare kennis dat op donderdag 3 mei 2001 op het gemeentehuis, Kuipershof 2 te Geldermalsen de volgende bezwaarschriften in haar openbare vergadering zullen worden behandeld:

Agenda

* 19.15 uur: bezwaarschrift gericht tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot aanschrijving om op straffe van een last onder dwangsom niet over te gaan tot de plaatsing van een toercaravan op de Polderdijk te Enspijk.
* 20.00 uur: bezwaarschrift gericht tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot aanschrijving op straffe van een drievoudige last onder dwangsom voor het verwijderen en verwijderd houden van de handelsvoorraad van een bedrijf op de openbare weg, de (bermen van de) Dorpsstraat, en op het erf van de Dorpsstraat 7 te Enspijk.

* 21.00 uur: bezwaarschriften gericht tegen het voorbereidingsbesluit van de gemeenteraad d.d. 30 maart 2001 met betrekking tot de kadastrale percelen Deil, sectie L, nrs. 374, 445 en 446.

De op deze zaken betrekking hebbende stukken, liggen voor belanghebbenden en gemachtigden tijdens kantooruren vanaf heden tot en met 3 mei 2001 ter inzage bij de vakbalie bouwen en wonen in het gemeentehuis, Kuipershof 2 te Geldermalsen.

Geldermalsen 26 april 2001. De voorzitter van de commissie voornoemd, mr W.J. Wierda.

Wie wil bouwen

Ter inzage: de volgende aanvragen om bouwvergunningen / meldingen bouwvoornemen:

1. F. Damen, Meersteeg 4c te Geldermalsen, veranderen woonwagen (17 april 2001);

2. Gebr. Verbeek, Nieuwendijk 7-9 te Rumpt, oprichten opslagruimte (18 april 2001);

3. E. 't Gilde, Dr.v.d. Willigenstraat 12 te Tricht, vergroten woning (17 april 2001);

4. L. Witteveen, Nieuwsteeg 35 te Tricht, vergroten woning (17 april 2001);

5. T.C.M. Zanen, Hooge Hoeven 7 te Geldermalsen, oprichten tuinhuisje (18 april 2001);

6. NS. Railinfrabeheer BV, Achtersteweg/Rijksweg A15 te Meteren, oprichten tijdelijke zuiveringsinstallatie (gewijzigd) (18 april 2001);

7. J.L.v.d. Wey, Marktplein 38 te Geldermalsen, veranderen winkelpui (19 april 2001);


* Inzagetermijn: twee weken, met ingang van de dag volgend op de datum van publicatie.

* Toelichting: deze publicatie heeft slechts een informerend karakter, mogelijkheden voor het indienen van bezwaar zijn nu nog niet aanwezig, maar zullen te zijner tijd bekend worden gemaakt in de rubriek "Wie mag bouwen".

* Inlichtingen: vakbalie bouwen en wonen, telefoon 0345-586686.
* Datum publicatie: 26 april 2001.

Kapvergunningen

Ter inzage: de volgende verleende kapvergunningen:
1. E. van Ooi, Sophiastraat 17 Geldermalsen het kappen van 1 eik (26 april 2001);

2. Woningbouwvereniging Volkshuisvesting. Lange Akker 58 Geldermalsen het kappen van 1 blauwspar (26 april 2001);
3. A.C. de Lang, Krugerstraat 41 Deil het kappen van 1 zwarte Oostenrijkse den (26 april 2001);

4. S.D. van Toorn-Zeeman, Esdoornstraat 17 Geldermalsen het kappen van 1 berk (26 april 2001);

5. Woningbouwvereniging Volkshuisvesting, van Limburg Stirumstraat 39 Geldermalsen, het kappen van 2 esdoorns (26 april 2001);
6. G.T.L.E. Verbeek, Rijksstraatweg 52 Geldermalsen Het kappen van 1 prunus (26 april 2001).


* Inzagetermijn: zes weken, met ingang van de dag volgend op de verzenddatum van de beschikking (zie hierboven) aan de aanvrager.
* Bezwaar: schriftelijk, uitsluitend door rechtstreeks belanghebbenden gedurende de inzagetermijn.
* Toelichting: het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener van het bezwaarschrift, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van bezwaar. Als u bezwaar ingediend heeft en indien het besluit voor u te zware gevolgen heeft om de beslissing op het bezwaarschrift af te wachten, kunt u eveneens meteen een voorlopige voorziening vragen bij de president van de arrondissementsrecht-bank, Sector Bestuursrecht, Postbus 30160, 6803 AD ARNHEM, telefoon 026 - 3242933.
* Datum publicatie: 26 april 2001