European Union

FRY / Serbia : release of the ´Djakova/Djakovica group´ Press Release: Brussels (26-04-2001) - Press: 163 - Nr: 8081/01


Brussel, 26 april 2001

8081/01 (Presse 163)

P 86/01

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de vrijlating van de Groep Djakova/Djakovica

De Europese Unie is ingenomen met het besluit van het Hoog Gerechtshof van Servië om de 145 Kosovaarse Albanezen van de zogenoemde Groep Djakova/Djakovica vrij te laten. Deze personen werden in mei 2000 collectief tot gevangenisstraffen tussen 7 en 13 jaar veroordeeld voor terroristische daden die zij tijdens de NAVO-campagne in 1999 zouden hebben gepleegd.

Dit is een nieuw initiatief van Belgrado om politiek gekleurde veroordelingen die tijdens het Milosevic-bewind zijn uitgesproken, te corrigeren. De Europese Unie verwacht nu van Servië dat het de herziening van de nog overblijvende gevallen zo spoedig mogelijk voltooit, teneinde de onrechtvaardigheden van het Milosevic-tijdperk ongedaan te maken. Dat zou een verdere vertrouwenwekkende maatregel zijn die vermindering van de spanningen zal bevorderen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.