Rijksarchiefdienst

Ontmoeting met de bouwers van de Taj Mahal
(De geschiedenis van een subcontinent ontsloten.)

Het Indiase subcontinent (woonplaats van 20% van de wereldbevolking) heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis. Bekend zijn vooral de monumentale bouwwerken, zoals de Taj Mahal en het Red Fort in Delhi. Maar over de geschreven geschiedenis van India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en de Malediven is, ook in die landen zelf, veel minder bekend. Met de publicatie van de historische onderzoeksgids Dutch Sources on South Asia komt daarin verandering. Op donderdag 26 april wordt deze gids officieel gepresenteerd aan Staatssecretaris van Cultuur dr. F. van der Ploeg.

Dutch Sources on South Asia, c. 1600-1825 (Vol. 1) is een onderzoeksgids gebaseerd op het omvangrijke archievenbestand van het Algemeen Rijksarchief (ARA) in Den Haag. In het ARA wordt het waarschijnlijk belangrijkste archief over Zuid-Azië in de 17-de en 18-de eeuw bewaard: het archief van de Verenigde Oostindische Compagnie. De Nederlanders hebben gedurende hun 200-jarige aanwezigheid in dit gebied hun wederwaardigheden tot in detail beschreven. Daardoor bevat het VOC-archief informatie over alle rangen en standen van de Indiase samenleving: van de armste boeren tot de keizerlijke heersers in het gebied. Zo zijn er verslagen te vinden van Nederlandse hofreizen naar de bouwers van de Taj Mahal, de Moguls. De Nederlanders moesten vaak weken wachten voor ze een van de machthebbers te spreken kregen, zo blijkt uit de verslagen.

De Nederlandse archieven vormen de belangrijkste geschreven bronnen over het Indiase subcontinent uit de 17-de en 18-de eeuw. Om ze toegankelijk te maken voor Aziatische onderzoekers, is de onderzoeksgids Dutch Sources on South Asia in het Engels gesteld. De gids, die het resultaat is van een samenwerking tussen medewerkers van de Rijksuniversiteit Leiden en het Algemeen Rijksarchief in Den Haag, beschrijft niet alleen het VOC-archief, maar ook een groot aantal andere archieven die informatie bevatten over Zuid-Azië, en die in het Algemeen Rijksarchief bewaard worden. In deel twee van deze onderzoeksgids zullen ook andere Nederlandse archieven vanuit dit perspectief ontsloten worden.

De officiële presentatie van de onderzoeksgids Dutch Sources on South Asia vindt plaats op 26 april, om 16:00 uur in het Algemeen Rijksarchief, Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag.

Meer informatie:
C.J. van Golen, Voorlichter van het Algemeen Rijksarchief Tel. 070-3315447