Gemeente Breda

24-04-2001

Breda neemt voortouw in regionale uitwerking Locatiebeleid

Op donderdag 26 april opent wethouder Van Beusekom om 9.30 uur in De Nieuwe Veste een werkconferentie over Locatiebeleid. De werkconferentie is een initiatief van de stadsregio Breda in samenwerking met de provincie Noord-Brabant. Breda heeft in opdracht van de provincie Noord-Brabant samen met de gemeenten Oosterhout en Etten-Leur een gebiedsgerichte uitwerking gemaakt voor locatiebeleid. Het is voor het eerst dat er in Nederland een dergelijke regionale uitwerking van het locatiebeleid plaatsvindt.

Werkconferentie
Doel van de werkconferentie is antwoord te krijgen op vragen als: welke maatregelen zijn er nodig om de economische ontwikkeling, de bereikbaarheid, de ruimtelijke inpassing en de leefbaarheid van een locatie te optimaliseren? Welke instrumenten hebben de gemeenten en de provincie hierbij nodig? Wie is er verantwoordelijk? Hoe komt een concrete en effectieve uitwerking van het locatiebeleid tot stand? Het nieuwe locatiebeleid laat meer ruimte voor lokaal maatwerk en dus ook meer ruimte voor de inbreng van betrokken ambtenaren van RO en EZ, juridische zaken en milieu, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en vervoersmaatschappijen en milieuorganisaties. Deze partijen zijn uitgenodigd voor de werkconferentie. Tijdens de werkconferentie vindt de uitwerking van een aantal cases plaats, kenmerkend voor locatiebeleid, die zich momenteel voordoen in de stadsregio Breda. De resultaten van de werkconferentie worden verwerkt in een gemeentelijke nota over locatiebeleid.

Locatiebeleid
Het nieuwe locatiebeleid, zoals geformuleerd in de Vijfde Nota, vormt een nieuw ruimtelijk kader voor de vestiging van bedrijven, kantoren, winkels en andere voorzieningen. Het doel van dit locatiebeleid is het bieden van een goede plaats voor ieder bedrijf (en iedere winkel of andere voorziening), zodat een optimale bijdrage wordt geleverd aan de versterking van de stedelijke netwerken en de steden en dorpen. Om te bepalen wat een goede plaats is, geeft het rijk provincies en gemeenten ruimte. Een goede plaats wordt bepaald door vier randvoorwaarden: economische ontwikkelingsmogelijkheden, bereikbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid.

Breda, 24 april 2001