Ten Cate NV

De resultaten van met name de sector Technische Componenten van Koninklijke Ten Cate zijn in het eerste kwartaal van 2001 achtergebleven bij die van het voorgaande jaar. Voor de eerste helft van 2001 verwacht Koninklijke Ten Cate een resultaat dat circa 50% onder het halfjaarresultaat van het recordjaar 2000 zal liggen. Zoals bij de publicatie van de jaarcijfers over 2000 al is aangegeven, kan op grond van een aantal onzekere factoren nog geen inschatting worden gemaakt van het winstniveau over het gehele boekjaar 2001. Verwacht wordt echter dat over het gehele jaar bezien de daling minder fors zal zijn. Op middellange termijn wordt onverkort vastgehouden aan de verwachte winstgroei van gemiddeld 10% op jaarbasis.

Door de reeds aangekondigde sterke terugval van de marktvraag en het prijsniveau in de printer- en copiermarkt staan de resultaten bij Ten Cate Enbi onder druk. Maatregelen worden genomen om het kostenniveau bij dit bedrijfsonderdeel verder te reduceren door de concentratie van de productieactiviteiten in Mexico, Hongarije en het Verre Oosten te versnellen.
Door de algehele afzwakking van de Amerikaanse economie lieten ook de resultaten van Ten Cate Industrial Fabrics USA over het eerste kwartaal enige daling zien.

Voortzetting groei op middellange termijn
De middellange-termijnverwachting is gebaseerd op de strategie van Koninklijke Ten Cate, waarbinnen de middelen geleidelijk meer worden geconcentreerd op de ontwikkeling van de marktpositie in technisch textiel (wovens, non-wovens, kunstgrasvezels en composieten). Ondanks de tijdelijke terugval van de Amerikaanse markt in het eerste kwartaal blijven de groeiverwachtingen van deze sector onverminderd van kracht. In het bijzonder zal op het gebied van kunstgrasvezels een hogere groei worden gerealiseerd dan verwacht. De vooruitzichten voor deze markt zijn veelbelovend.

Almelo, 26 april 2001

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -