Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit

26/04/2001

Lochem, 26 april 2001
MenSport nr. 3, Mei-uitgave 2001, in de winkel te koop tot 7 juni.

Ondanks de beperkingen die de MKZ-crisis menners bezorgt, staat deze uitgave, geheel volgens planning, in het teken van de menvakantie. Twee redactiemedewerkers Pietje Witlox en Meike Merks gingen zelf met een aanspanning op pad en kozen de provincie Zeeland, specifiek Walcheren, als hun bestemming. De uitgezette menroutes aldaar over smalle asvaltweggetjes, in het algemeen vlak terrein, blijken ideaal voor recreatieve menners. Hier ligt zo'n 50 km aan routes die in twee richtingen gereden kan worden. Pietje en Meike genoten van het mooie landschap, de rust en de gastvrijheid van de Zeeuwen. Mennen in Walcheren is een aanrader.

Bij een menvakantie of mooie buitenrit hoort een picknick; kleedje uitleggen, broodjes en drinken uit de mand, paardje vastzetten en.... genieten maar. Maar hoe ging dat er vroeger aan toe en hoe moet zo'n picknick er uit zien wanneer het klassiek gerij zich heden ten dage van zijn meest authentieke kant wil laten zien? Jan Westerhoven vertelt hoe het hoort en geeft tips voor een geslaagde 'lunch' in de vrije natuur.

Hoefsmid, Haflinger-man, (ex)topsporter Arend Jan Hammink is een mencentrum begonnen. Nu het werk als hoefsmid toch wat zwaar wordt, kan de vierspan-ponyrijder zijn ervaring en kennis middels opleidingen en lessen overdragen aan de nieuwe garde menners. Uiteraard worden op het mencentrum ook paarden beleerd voor de mensport. Ineke Westers interviewde Hammink en het resultaat is een openhartig relaas van een menner in hart en nieren.

Ilona Mens heeft al eerder meegewerkt aan een serie artikelen over dressuur in enkelspan. In een nieuwe serie, bestaande uit drie afleveringen, gaat zij nu in op het dressuurmatig rijden in tweespan. Een en een maakt nog geen twee. In deze eerste aflevering met verduidelijkende fotografie van Marion Keijzer krijgt vooral de harmonie in het span de aandacht.

Helemaal aansluitend op het verhaal van Ilona Mens is het artikel 'Geef klaplopers geen kans'. De Duitser Toni Bauer heeft een stuk techniek ontwikkeld voor menwagens waardoor het mogelijk is de evenaar op de trekkracht van de paarden in tweespan ieder moment aan te passen. Overigens een systeem dat al voorkwam in de landbouw. Daar had men ook een manier om de trekpaarden in twee of driespan verschillende 'werkdruk' te geven.

Twee generaties Brooymans zijn al eerder met trekpaarden bezig geweest. Toon Brooymans, behoort tot de derde generatie en heeft een fokstal voor koudbloeden. Hij is een duizendpoot: beslaat zijn eigen paarden, heeft een KI-bedrijf en runt samen met Marleen Konijnendijk het promotiebureau P&K voor trekpaardevenementen. Margriet Markerink laat Toon uitgebreid vertellen over het moderne en sportieve trekpaard. ''Het zijn niet alleen sullige stappers, ze hebben pit genoeg voor een menwedstrijd.'' De fraaie fotografie is van Arjan Wijnstra.
MenSport is te koop bij de boek- en lectuurwinkels en kiosken. Voor informatie over verkoopadressen in uw dorp of stad, bel: (0573) 252952 (ma t/m vrijdag, vrijdagmiddag gesloten) Voor een abonnement op MenSport, bel: (0573) 252952 (ma t/m vrijdagmorgen, vrijdagmiddag gesloten)
Nieuwe abonnees ontvangen een welkomstcadeautje!

Meer informatie over MenSport Magazine vindt u op:

www.mensport.nl