FNV BONDGENOTEN

Principe-akkoord CAO voor Groothandel in Levensmiddelen

Nieuwe CAO maakt sector aantrekkelijk

Woensdag hebben de vakbonden en werkgevers in de levensmiddelengroothandel een akkoord gesloten voor een eenjarige CAO voor de 15 tot 20.000 werknemers. Het akkoord voorziet in een structurele loonsverhoging van vier procent per 1 juni. De werknemers ontvangen bovendien op 1 december een eenmalige uitkering van 0,5 procent. Ook de ouderenregeling is zeer fors verbeterd. Verder hebben bonden en werkgevers afspraken gemaakt over verlof op religieuze feestdagen en uitbreiding van de kinderopvang. Over de wachtdagen bij ziekte is een compromis bereikt: het aantal wachtdagen wordt teruggebracht van 6 naar 4 wachtdagen per jaar. Onderhandelaar Jos Brocken van FNV Bondgenoten is tevreden over het akkoord. 'We hebben een evenwichtig pakket afgesproken, waardoor de sector weer aantrekkelijker wordt op de arbeidsmarkt. Ook afspraken over religieuze feestdagen en kinderopvang dragen daar aan bij'.

In de nieuwe CAO wordt nadrukkelijk aandacht geschonken aan de multiculturele samenstelling van de werknemers in de sector. Met roosters en overwerk wordt rekening gehouden met religieuze verplichtingen zoals Ramadan en er komt eveneens de ruilmogelijkheid voor betaald verlof op andere religieuze feestdagen (bijvoorbeeld het Offerfeest) in plaats van christelijke feestdagen. De kinderopvang wordt verdubbeld en werknemers krijgen tien dagen betaald palliatief verlof.

FNV Bondgenoten is erg blij met de nieuwe ouderenregeling. Met de nieuwe regeling wordt het mogelijk voor oudere werknemers twee jaar 80% van de werktijd te werken tegen 90% brutoloon. Onderhandelaar Jos Brocken van FNV Bondgenoten: 'Deze nieuwe regeling is een forse verbetering. Ouderen kunnen korter gaan werken en verliezen maar 5% van hun nettosalaris.'