CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-089
26 april 2001
9.30 uur Minder hoge groei internationale handel

De waardestijging van de internationale handel in goederen is in februari 2001 lager dan de groei in de voorgaande maanden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de invoer ten opzichte van februari 2000 met 7 procent is toegenomen en de uitvoer met 12 procent. De maandcijfers van de internationale goederenhandel fluctueren nogal als gevolg van incidentele factoren. In januari was er nog sprake van hoge groeipercentages. Gemiddeld resulteert voor de periode januari-februari een stijging van de invoer (15 procent) en uitvoer (19 procent), die wat lager ligt dan de groei in 2000. Toen groeide de invoer met 19 procent en de uitvoer met 21 procent. De waarde van de invoer in februari bedraagt 39,4 miljard gulden (17,9 miljard euro) en van de uitvoer 43,9 miljard gulden. Het handelsoverschot bedraagt in februari 4,5 miljard gulden.

Handelsoverschot met EU-landen Het handelsoverschot met de EU-lidstaten over februari van dit jaar bedraagt 12 miljard gulden, tegen 10 miljard een jaar eerder. Nederland voerde voor 22 miljard gulden in uit EU-landen. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar. De invoerstijgingen uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk (m.n. computers) en Duitsland zijn in waarde gemeten het grootst. De invoer uit België loopt iets terug (-4 procent). De uitvoer naar EU-landen is in februari 12 procent hoger dan een jaar eerder, en bedraagt 34 miljard gulden. De stijging betreft met name aardgas naar Duitsland en Italië.

Handelstekort met niet-EU-landen CBS-Persdienst
Traditioneel heeft Nederland een handelstekort met landen buiten de Postbus 4000
2270 JM Voorburg EU. In februari bedraagt het negatief saldo 8 miljard gulden. In tel. (070) 337 58 16 vergelijking met vorig jaar is de waarde van de goedereninvoer uit niet fax (070) 337 59 71 EU-landen met 9 procent gegroeid tot 17 miljard gulden. De E-mail:
persdienst@cbs.nl belangrijkste bijdrage aan deze stijging is geleverd door de invoertoename vanuit Japan (m.n. videospellen), Nigeria (ruwe aardolie), China en Taiwan. In februari is geen ruwe aardolie uit Iran Het CBS ingevoerd en is de invoer uit Noorwegen bijna gehalveerd. De totale is een dienst van invoer van aardolie is stabiel gebleven, omdat meer aardolie is het Ministerie van betrokken uit Nigeria, Koeweit en Saoedi-Arabië. De invoer uit Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-089 pagina 1 van 4




Hongkong is sterk gedaald (-65 procent). Het betreft met name elektrische apparaten. In februari is voor 10 miljard gulden uitgevoerd naar niet-EU landen. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. De grootste toename is de uitvoer van computer(onderdelen) naar Japan.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoer van diensten worden buiten beschouwing gelaten. De ontwikkelingen hebben betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor, tenzij anders vermeld. In 2001 telt februari één werkdag minder dan in 2000.