Gemeente Haarlem

Ontwikkelingsplan voor Stadion Zuiderpolder gereed

Er zijn nieuwe schetsen van het toekomstige stadion in de Zuiderpolder. Wiel Arets is de architect die in opdracht van IMCA-Vastgoed werkt aan het ontwerp van het nieuwe stadion. Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 24 april het ontwikkelingsplan voor het stadion behandeld en vrijgegeven voor de inspraak. Het ontwikkelingsplan is een ruwe schets waarop te zien is welke plek de architect voor het multifunctioneel stadion in gedachten heeft en hoe groot de bebouwing wordt. Ook geeft de ontwikkelaar met deze schets een beeld welke functies (van parkeren tot showroom) er in dit complex kunnen komen.

Volgens dit plan komen in het nieuwe stadion zo'n 11.000 zit- en staanplaatsen. De parkeergarage heeft straks plaats voor ongeveer 1400 auto's en bij het stadion is ruimte voor ongeveer 35.000 m2 commerciële ruimte zoals hotel, showroom en kantoren. Als er niet in het stadion wordt gevoetbald, kan de hele grasmat zo'n 15 meter worden `opgetild' en dient dan als `grasdak'. Zo ontstaat er een zaal voor allerlei activiteiten zoals beurzen en concerten. Er komen twee trainingsvelden voor voetbal naast het stadion. De architect legt het stadion `verdiept' aan. Daardoor steekt het hele gebouw minder hoog boven het maaiveld uit. De architect heeft een markante kantoortoren op de hoek van stadion gedacht. Ook heeft de architect veel aandacht voor het maken van een goede overgang tussen het landelijk gebied en het nieuwe stadion.

Multifunctioneel stadion

Het nieuwe stadion voor voetbalvereniging HFC Haarlem betekent voor deze sportclub een grote verbetering. Het huidige stadion is nodig aan vervanging toe. Op de huidige plek kan geen nieuw stadion komen: er is te weinig ruimte en die plek in Haarlem-noord is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten dat er een nieuw stadion kan komen in de Zuiderpolder. Deze plek bleef over na een uitgebreide studie naar mogelijke locaties in Haarlem. In september ondertekenden de gemeente en projectontwikkelaar IMCA-Vastgoed een intentie-overeenkomst voor een nieuw stadion. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om alleen maar een voetbalstadion te bouwen, vandaar dat het een multifunctioneel gebouw wordt waar behalve voetbal ook andere activiteiten kunnen worden georganiseerd. Daarnaast is de plek naast het NS-station Spaarnwoude en de belangrijke toegangsweg de Amsterdamse Vaart goed bereikbaar én is het gelijk een goede locatie voor andere voorzieningen. Architect Wiel Arets heeft ook het stadion van de F.C. Groningen ontworpen.

Inspraak

Het ontwikkelingsplan is in de inspraak van donderdag 26 april tot en met woensdag 23 mei 2001. De gemeente en de ontwikkelaar houden half mei een informatie- en inspraakavond in het Damiatecollege, Berlagelaan 1 in Haarlem. Deze avond begint om 20.00 uur. Het ontwikkelingsplan is op enkele plaatsen in de buurt, zoals het Polderhuis en het filiaal Oost van de Stadsbibliotheek in te zien. Zoals gebruikelijk kan het ontwikkelingsplan ook bij de gemeente worden ingezien.

26 april 2001